top of page

Suoliston hyvinvointi rintasyöpähoitojen jälkeen – Avain kokonaisvaltaiseen toipumiseen ja jaksamiseen

  • Writer: Katja Leino-Loison, TtM & Sh
    Katja Leino-Loison, TtM & Sh
  • 26.1.
  • 3 min käytetty lukemiseen


Suoliston terveys on avainasemassa huolehdittaessa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista rintasyöpähoitojen jälkeen. Suolistoa kutsutaankin usein "toisiksi aivoiksi", sillä sen rooli ulottuu ruoansulatuksesta mielialaan ja immuunijärjestelmään. Suolisto ei ole vain ruoansulatuksen keskus, vaan sillä on laaja vaikutus koko elimistön toimintaan. 

 


Suoliston hyvinvoinnin rooli rintasyöpähoitojen jälkeisessä hyvinvoinnissa


Suolisto on keskeinen osa kehon immuunijärjestelmää, sillä noin 70 % puolustussoluistamme sijaitsee siellä. Suolisto toimii elimistön tärkeimpänä puolustuslinjana, suojaten meitä bakteereilta ja viruksilta estäen niitä pääsemästä elimistöön.


Suolistossa elävät mikrobit vaikuttavat merkittävästi immuunijärjestelmän toimintaan ja koko kehon terveyteen. Suolistomikrobisto koostuu biljoonista mikro-organismeista, kuten bakteereista, viruksista ja sienistä, jotka elävät symbioosissa kehomme kanssa. Ne hyödyntävät suoliston tarjoamaa ravintoa ja vaikuttavat hyvinvointiimme monin eri tavoin.


Tutkimukset osoittavat, että tasapainoinen suolistomikrobisto tukee ruoansulatusta, ravinteiden imeytymistä, immuunijärjestelmää, mielialaa ja kognitiivisia toimintoja. Lisäksi se auttaa säätelemään elimistön matala-asteista tulehdusta. Tämän vuoksi suolistomikrobiston tasapainolla on keskeinen merkitys sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle.


Rintasyöpähoidot voivat häiritä tätä tärkeää tasapainoa, mikä saattaa lisätä matala-asteisen tulehduksen riskiä ja heikentää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Oikeanlainen ravitsemus tukee suolistomikrobistoa, auttaa palauttamaan tasapainoa ja edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.

 

 


Tekoälyllä luotu kuva ihmisen suolistosta. Suolisto muodostuu värikkäistä hedelmistä vihanneksista ja marjoista.


Ruoansulatus ja ravinteiden imeytyminen syöpähoitojen jälkeen


Suolistomikrobisto auttaa pilkkomaan ravintoaineita, joita ihmisen omat ruoansulatusentsyymit eivät kykene käsittelemään. Esimerkiksi kuitujen pilkkominen tapahtuu suolistobakteerien avulla.


Suolistomikrobisto edistää myös vitamiinien, kuten K-vitamiinin ja B12-vitamiinin, tuotantoa ja imeytymistä, mikä on elintärkeää kehon toiminnalle.



Miten suolistomikrobisto vaikuttaa immuunijärjestelmään?


Suolistossa sijaitsee suurin osa, noin 70 %, kehon immuunipuolustuksesta.

Suolistomikrobisto auttaa säätämään immuunijärjestelmän toimintaa ja suojaa taudinaiheuttajia vastaan.


Se toimii immuunijärjestelmän ”kouluttajana”, auttaen elimistöä tunnistamaan ja erottamaan hyödylliset aineet haitallisista ja auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmän tasapainoa.


Terve ja monipuolinen suolistomikrobisto pitää immuunijärjestelmän tasapainossa ja auttaa vähentämään kroonisten, matala-asteisten tulehdustilojen, autoimmuunisairauksien ja allergioiden riskiä.


 

Suolistomikrobisto vaikuttaa mielialaan ja aivojen toimintaan

 

Suolistomikrobiston tehtävänä on myös tuottaa erilaisia välittäjäaineita, kuten serotoniinia ja dopamiinia, jotka vaikuttavat mielialaan ja aivojen kognitiivisiin toimintoihin eli niihin aivojen toimintoihin, jotka liittyvät tiedon käsittelyyn ja ajatteluun. 


Tekoälyn avulla luotu kuva ihmisen aivoista mustalla taustalla. Aivot muodostuvat värikkäistä hedelmistä ja marjoista sekä vihanneksista.

Käytännössä kognitiiviset toiminnot ovat niitä aivojen prosesseja, joiden avulla opimme, muistamme, keskitymme, päättelemme, ratkaisemme ongelmia ja suunnittelemme. 


Suolistossa tuotetaan jopa 90 % elimistön serotoniinista, joka on tärkeä mielialan säätelijä. Terve suolistomikrobisto edistää mielialan vakautta ja vähentää masennuksen ja ahdistuksen riskiä.


Suolistomikrobiston epätasapaino eli dysbioosi on yhdistetty moniin mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen, sekä heikentyneisiin kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistin ja keskittymiskyvyn heikkenemiseen. 


Suolistomikrobiston epätasapaino saattaa olla osittain myös rintasyöpäpotilailla yleisen aivosumun ja fatiguen taustalla.


Fatiguella tarkoitetaan voimakasta väsymystä ja uupumista, jotka eivät mene ohi levolla eikä nukkumalla. Joskus tähän yhdistyy myös keskittymiskyvyn heikkeneminen sekä muistivaikeudet, mielialamuutoksia, ahdistusta, masennusta ja surua. Toisinaan ihan tavalliset arjen asiat ja päivärutiinit voivat tuntua hankalilta ja raskailta.


Aivosumussa on yleistä keskittymisvaikeus, ajattelun hitaus sekä sanojen löytymisen vaikeus. Esimerkiksi työnteko voi olla vaikeaa, vaikka suorituskyky muuten olisi hyvä. 

 


Suolistomikrobiston rooli matala-asteisen tulehduksen säätelyssä rintasyöpähoidoista toivuttaessa


Matala-asteinen tulehdus liittyy moniin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen.


Terve suolistomikrobisto auttaa hillitsemään elimistön matala-asteista tulehdusta, kun taas epätasapaino voi lisätä tulehdusriskiä.


Epätasapaino suolistomikrobistossa, tarkoittaa tilannetta, jossa haitalliset bakteerit pääsevät valta-asemaan hyödyllisten bakteerien kustannuksella. Tämä voi puolestaan lisätä matala-asteista tulehdusta sekä suolistossa että muualla kehossa ja johtaa moniin terveysongelmiin, kuten ruoansulatusvaivoihin, immuunijärjestelmän heikkenemiseen tai mielenterveyden häiriöihin.


Epätasapaino voi johtua rintasyöpähoitojen lisäksi muun muassa antibioottien käytöstä, epäterveellisestä ruokavaliosta tai pitkäkestoisesta stressistä.


Rintasyöpähoitojen jälkeen suolistomikrobiston tasapainon edistäminen ja ylläpitäminen on erityisen tärkeää toipumisen ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Terve suolistomikrobisto on keskeinen tekijä kroonisten, matala-asteisten tulehdustilojen vähentämisessä ja yleisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. 

  


 

Jos aihe kiinnostaa sinua ja haluat tutustua aiheeseen tarkemmin, saada tietoa rintasyöpähoidoista toipumista tukevan ruokavalion koostamisessa sekä oppia lisää ravinnon merkityksestä rintasyöpähoidoista toipumisen tukena, olen luonut sinulle verkkokurssin:


Hyvinvoinnin eväät – Ravinnon avulla kohti parempaa aivoterveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia rintasyöpähoitojen jälkeen.


Verkkokurssin hinta on 57 € ja alla olevista linkeistä pääset halutessasi tutustumaan kurssin sisältöön tarkemmin.

 










 

Artikkelin kirjoittamisessa käytettyjä lähteitä:


Alapappila, Annukka - Hekkala, Anna-Mari ja Pusa, Tuija 2023. Mystinen matala-asteinen tulehdus. Sydänliitto. https://sydan.fi/artikkeli/mystinen-matala-asteinen-tulehdus/


Dove, Abigail - Dunk, Michelle M. - Wang, Jiao  ym. 2024. Tulehdusta hillitsevä ruokavalio saattaa pienentää riskiryhmäläisten dementiariskiä.

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2822212


Hentunen, Marjo 2023. Suojaa suolisto tulehdukselta – lue, mitä ruokia kannattaa suosia ja mitä välttää. Asiantuntija: kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, bakteeriopin professori Pentti Huovinen, Turun yliopisto, Biolääketieteen laitos. 


Huvinen, Emilia 2024. Paskat geenit - Uusin tieto ylipainon syistä ja sen hoidosta. Minerva


Leino-Loison, Katja 2024. Verkkokurssi: Ravinnon avulla kohti parempaa aivoterveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvoinvointia rintasyöpähoitojen jälkeen.https://cancer-media-finland.campwire.com/checkout/hyvinvoinnin-evaat-4627ebae


Putkonen, Leena 2023. Super hyvää mielelle - Nauti ruoasta, helli suolistoa. Otava.



Uusitupa, Matti ja Schwab Ursula 2014. Ruokavalio ja lievä tulehdus

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2014;130(16):1575-7 https://www.duodecimlehti.fi/duo11787/


Vilo, Hanna 2024. Taltuta hiljainen tulehdus – Vältä nopeaa painonpudotusta ja muut keinot. Asiantuntija: Jyrki Virtanen, Ravitsemustieteen apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto. https://www.terve.fi/artikkelit/hiljainen-tulehdus


Vuoksimaa, Eero 2019. Kognitiivisten toimintojen muutokset - mikä on ikääntymistä, mikä sairautta? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2019;135(11):1075-84 https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2019/11/duo14952?keyword=muisti


Comentarios


Y - 3383111 - 8

Cancer Media Finland Oy

© 2025 Katja Leino-Loison

Yhteistyössä sollocreative.fi

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää tai vaikka toivepostaus mielessä?

Kiitos viestistäsi!

bottom of page