Rintasyöpäpotilaan hoitopolku
- Katja Leino-Loison, TtM & Sh
- 2.1.2023
- 4 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 20.1.
Tähän artikkeliin olen koonnut sinulle vaihe vaiheelta rintasyöpäpotilaan hoitopolun etenemisen. Artikkelin lopusta löydät linkkejä eri sairaanhoitopiirien verkkosivuille. Näillä sivuilla esitellään kunkin sairaanhoitopiirin oma rintasyöpäpotilaan hoitopolku yksityiskohtaisemmin.

Rintasyövän toteaminen
Jos olet ollut oireeton, on rintasyöpäsi mahdollisesti löytynyt yllättäen seulontamammografiakuvauksessa. Vaihtoehtoisesti olet hakeutunut itse tutkimuksiin omaan terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Sinulla on saattanut olla jokin seuraavista oireista: epämääräistä vuotoa rinnasta, iho-oireita tai olet löytänyt epäilyttävän kyhmyn rinnastasi tai kainalostasi.
Vastaanottokäynnillä lääkäri on tutkinut rintasi sekä läheiset imusolmukealueet. Lisäksi olet saanut lähetteen jatkotutkimuksiin (mammografia ja/tai rintojen ja kainaloiden ultraäänitutkimus sekä tarvittaessa neulanäyte). Mikäli tutkimuksissa on löytynyt jotain pahanlaatuista, on lähetteen tehnyt lääkäri kertonut sinulle tulokset ja tehnyt kiireellisen lähetteen alueesi rintasyöpäpotilaita hoitavaan yksikköön.
Lähete
Rintakirurgian erikoislääkäri käsittelee ja arvioi lähetteen 1 - 2 arkipäivän kuluessa sen saapumisesta ja suunnittelee tarvittaessa lisätutkimuksia. Tutkimukset ovat kiireellisiä, mutta eivät päivystyksellisiä. Sairaanhoitaja lähettää sinulle niistä kutsukirjeen tai ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse. Jossain tapauksissa saatat saada tekstiviestin pujelimeesi.
Lisätutkimuksista yleisin on rintojen magneettikuvaus, joka suoritetaan useimmiten viikon sisällä kuvauspyynnöstä. Muita lisätutkimuksia voivat olla mammografia, ultraäänitutkimus, näytteenotto tai vartalon tietokonetomografia.
Moniammatillinen työryhmä
Kun lähete on käsitelty ja mahdolliset lisätutkimukset tehty, tutkimustuloksesi käsitellään moniammatillisessa työryhmässä. Työryhmään osallistuvat syöpäsairauksien hoitoon perehtyneet erikoislääkärit (esimerkiksi rintakirurgi, syöpätautien erikoislääkäri, patologi, radiologi ja plastiikkakirurgi) sekä syöpäsairaanhoitaja. He perehtyvät kokonaistilanteeseesi, arvioivat tutkimustuloksiasi sekä laativat näiden perusteella yksilöllinen hoitosuosituksen. Samalla arvioidaan, onko sairautesi hoitoon mahdollisesti tarjolla syövän hoitotutkimuksia. Tarvittaessa järjestetään lisätutkimuksia, joiden perusteella tilanteesi arvioidaan työryhmässä uudelleen.
Ensitietopäivä
Sairaalassa järjestettävään ensitietopäivään kannattaa ehdottomasti osallistua. Siellä saat luotettavaa, monipuolista ja ajankohtaista perustietoa:
sairaudesta
taudinmäärityksestä (diagnostiikasta)
oirekuvasta
hoitovaihtoehdoista
sairauden vaikutuksesta toimintakykyyn
Lisäksi saat tärkeää tietoa ja ohjausta oman toimintakykysi tukemisen mahdollisuuksista (esimerkiksi kuntoutus, sosiaaliturva ja erilaiset järjestöt).
Päivä on tarkoitettu juuri sinulle ja läheisillesi. Tarkoituksena on antaa uusia ja rohkaisevia näkökulmia sairastumisen aiheuttamaan muuttuneeseen elämäntilanteeseen. Ensitietopäivässä tapaat muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä samalta alueelta ja sinulla on mahdollisuus vertaistukeen. Parhaassa tapauksessa löydät syöpäsiskon, jonka kanssa kuljette hoitopolkua yhdessä toinen toistanne tukien.
Ensitietopäivään ohjaudutaan diagnoosin saamisen, osastojakson tai ensikäynnin jälkeen. Ensitietopäivään osallistumisen ajankohta riippuu omasta tilanteestasi, halustasi osallistua sekä seuraavan ensitietopäivän ajankohdasta. Esimerkiksi Taysissa ensitietopäivä järjestetään 11 kertaa vuodessa.
Luennoitsijoina toimivat lääkäri, kriisityön asiantuntija, sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, seksuaaliterapeutti, kuntoutusohjaaja, vertaistukihenkilö sekä Syöpäyhdistyksen edustaja.
Hoitoneuvottelu

Hoitoneuvottelu tapahtuu yleensä ensimmäisellä lääkärin vastaanottokäynnillä. Voit ottaa läheisesi mukaan vastaanotolle ja se on jopa suositeltavaa. Saat kerralla niin paljon uutta tietoa, että on hyvä, jos joku muukin on mukana kuulemassa, esittämässä kysymyksiä ja tekemässä muistiinpanoja.
Hoitoneuvottelussa lääkäri perehtyy tilanteeseesi ja huomioi mielipiteesi. Lääkäri käy kanssasi läpi tutkimusten tulokset ja niiden merkityksen sekä sinulle moniammatillisessa työryhmässä laaditun yksilöllisen hoitosuosituksen rintasyöpäsi hoitoon. Lääkäri kertoo sinulle hoitoosi liittyvät hyödyt sekä mahdolliset riskit. Hoitoneuvottelussa lääkäri laatii ja päättää yhdessä sinun kanssasi hoitosuunnitelman.
Rintasyövän ensisijainen hoitomenetelmä on leikkaus. Syöpälääkehoitoja voidaan antaa myös ennen leikkausta, jolloin pyritään pienentämään syöpäkasvainta siten, että leikkaus on mahdollinen tai säästävämpi.
Leikkausaika ilmoitetaan sinulle puhelimitse tai kutsukirjeellä. Ohjeet leikkausta edeltävään poliklinikkakäyntiin saat kutsun yhteydessä. Yleensä ennen poliklinikkakäyntiä otetaan laboratoriokokeita.
Leikkausta edeltävä hoitoneuvottelu syöpätautien poliklinikalla (vain jos saat neoadjuvanttihoitoa ennen leikkausta)
Syöpälääkehoitoja voidaan antaa myös ennen leikkausta (neoadjuvanttihoito). Silloin pyritään pienentämään syöpäkasvainta niin, että leikkaus on mahdollinen tai säästävämpi.
Syöpätautien poliklinikkakäynnillä tapaat syöpälääkärin eli onkologin ja sairaanhoitajan.
Onkologi tutkii sinut ja tekee hoitosuunnitelman huomioiden sinulle aikaisemmin laaditun yksilöllisen hoitosuosituksen. Sairaanhoitaja antaa sinulle hoitoosi liittyvät ohjeet.
Mikäli olet työelämässä, vastuu työkyvyn arvioinnista ja työhön paluun tukitoimista on työterveyshuollolla.
Leikkausta edeltävä hoitoneuvottelu kirurgian poliklinikalla
Poliklinikkakäynnillä tapaat kirurgin ja sairaanhoitajan. Kirurgi tutkii sinut ja tekee leikkaussuunnitelman, jossa huomioidaan sinulle laadittu yksilöllinen hoitosuositus. Sairaanhoitaja antaa sinulle leikkaukseen liittyvät ohjeet ja tapaat tarvittaessa myös anestesialääkärin.
Mikäli olet työelämässä, saat kirurgian poliklinikkakäynnin yhteydessä lähetteen työterveyshuoltoon leikkauksen jälkeiseen työkyvyn ja työkyvyn tuen tarpeen arviointiin.
Leikkausta edeltävänä päivänä sinulle tehdään tarvittaessa vartijasolmuketutkimukseen liittyvä imusolmukekuvauksen.
Rintasyöpäleikkaus
Rintasyöpäleikkausta käsitellään tarkemmin toisessa artikkelissa.
Leikkauksen jälkitarkastus
Jälkitarkastus on noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Jälkitarkastuksessa arvioidaan vointiasi ja kerrotaan leikkaustuloksista.
Leikkauksen jälkeinen hoitoneuvottelu syöpätautien tai sädehoidon poliklinikalla
Rintasyöpäleikkauksen jälkeisessä lääkäreiden hoitokokouksessa suunnitellaan yksilöllinen jatkohoitosi. Hoitokokouksessa laaditun suunnitelman perusteella sinulle varataan seuraava vastaanottoaika joko lääkehoito-osastolle tai sädehoito-osastolle.
Noin kahden viikon sisällä jälkitarkastuksesta saat kutsun syöpälääkärin vastaanotolle ja hoitopolkusi seuraava vaihe alkaa yleensä noin kuukauden kuluttua leikkauksestasi, riippuen siitä, miten hyvin leikkaushaavasi ovat parantuneet.
Syöpälääkäri kertoo, mitä liitännäishoitoja sinulle suositellaan. Sinulle voidaan antaa solunsalpaajahoitoa eli sytostaattihoitoa, täsmälääkehoitoa, sädehoitoa ja/tai hormonihoitoa ehkäisemään rintasyövän uusiutumista. Näitä ennalta ehkäiseviä hoitoja nimitetään liitännäis- eli adjuvanttihoidoiksi.

Lääkehoito-osastolle kutsutaan potilaat, joille
on alustavasti suunniteltu solunsalpaajahoitoa
ei tule lainkaan sädehoitoa
Sädehoito-osastolle kutsutaan potilaat, joille
tulee pelkkä sädehoito
on suunniteltu jatkohoidoksi sekä sädehoito että hormonaalinen hoito
Vastaanotolla käydään läpi hoitosuunnitelmaa, hoidon toteutusta sekä hoidon sivuvaikutuksia yhdessä lääkärin ja hoitajan kanssa. Sinusta saatetaan ottaa etukäteen yksilöllisen suunnitelman mukaisia laboratoriokokeita tai kuvantamistutkimuksia (esimerkiksi vartalon tietokonekuvaus). Esitietolomake on hyvä täyttää jo etukäteen ja muistaa ottaa mukaan.
Sädehoito
Jos rintaasi on tehty säästävä leikkaus tai jos kainalossasi on todettu imusolmuke-etäpesäkkeitä, saat leikkauksen jälkeen liitännäissädehoitoa.
Sädehoito suunnitellaan yksilöllisesti ja hoitoa varten sinulle tehdään sädehoidon suunnittelukuvaus eli tietokonetomografiakuvaus. Sädehoitolääkäri määrittää hoitoalueen laajuuden. Säästävän leikkauksen jälkeen hoitokohteena on jäljellä oleva rinta.
Imusolmukealueet otetaan hoitoon mukaan, mikäli leikkauksessa on todettu etäpesäkkeitä vartijaimusolmukkeessa tai muissa kainalon imusolmukkeissa. Koko rinnan poiston jälkeen kohdealueena on rintakehän seinämä ja imusolmukealueet. Hoitokäyntejä on tyypillisesti 15 tai 25 kertaa ja hoito toteutetaan arkipäivisin.

Mikäli sinulle ei tule solunsalpaajahoitoa, pyritään sädehoito aloittamaan 4-8 viikon kuluttua leikkauksesta. Haavojen tulee olla kiinni ennen hoidon aloittamista.
Jos saat solunsalpaajahoitoa, sädehoito alkaa 3–4 viikon kuluttua viimeisestä solunsalpaajahoidosta.
Hormonaalinen estohoito (tamoksifeeni tai aromataasinestäjät) aloitetaan vasta sädehoidon toteutuksen jälkeen.
Mikäli olet työelämässä, turvallisen työhön paluun tukitoimista ja sairauspoissaolon arvioinnista huolehtii työterveyshuolto.
Hoitoneuvottelujen järjestys vaihtelee oman hoitosuunnitelmasi ja hoitopolkusi mukaan. Eri sairaanhoitopiirien käytänteet saattavat poiketa myös aikataulullisesti hiukan toisistaan. Pääpiirteissään hoitolinjat ovat kuitenkin samat. Tähän artikkeliin kerätty hoitopolku on suuntaa antava ja alla olevista linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin muutaman sairaanhoitopiirin rintasyöpäpotilaan hoitopolkuun.
Lähteet
sekä linkkejä rintasyöpäpotilaan hoitopolkuun eri sairaanhoitopiirien verkkosivuille ja erittäin informatiiviselle Europadonna rintasyöpäyhdistyksen verkkosivulle.
Europadonna, hoitopolku: https://www.europadonna.fi/rintasyopa/hoitopolku/
HUS rintasyöpäpotilaan hoitopolku: https://www.hus.fi/potilaalle/hoidot-ja-tutkimukset/rintasyopapotilaan-hoitopolku
OYS rintasyöpäpotilaan hoitopolku: https://oys-syopakeskus.fi/
Sairaala NOVA, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä: https://www.sairaalanova.fi/fi-FI/Potilaalle_ja_laheiselle/Potilasohjeet_ja_videot/Hoitopolut/Rintasyopapotilaan_hoitopolku(54613)
TAYS rintasyöpäpotilaan hoitopolku: https://www.tays.fi/fi-FI/Palvelut/Syovanhoito/Rintasyopa/Rintasyopapotilaan_hoitopolku(94946)
TYKS rintasyöpäpotilaan hoitopolku: http://hoitoreitit.vsshp.fi/toimialueiden_prosessit/t7/rintasyopa2/rintasyopa2_Prosessitaso.ht
Kuvat: depositphotos.com
Kommentare