top of page

Rintasyöpä ja osteoporoosi - Miksi syöpäsairaudet lisäävät osteoporoosiriskiä?

Writer's picture: Katja Leino-Loison, TtM & ShKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Päivitetty: 1 päivä sitten


Syöpä ja syöpähoidot saattavat haurastuttaa luustoa. Mikäli sairastat parhaillaan rintasyöpää, olet sairastanut syöpää aikaisemmin elämässäsi tai olet läpikäynyt syöpähoitoja jossain vaiheessa elämääsi olisi luuterveyden ja murtumien riskitekijät hyvä kartoittaa kohdallasi. Syövän ja syöpähoitojen luustovaikutusten ilmaantumisen aikajänne vaihtelee yksilöllisesti.



Osteoporoosi teksti sanakirjassa

Osteoporoottisten murtumien ennaltaehkäisyyn tulisi kiinnittää eritystä huomiota. Murtumat aiheuttavat usein toimintakyvyn vajausta, kipua ja elämänlaadun heikentymistä.


Syöpähoitojen vuoksi riskisi saada osteoporoosi on kohonnut muun muassa seuraavista syistä:


  • Syöpähoidoista kemoterapia eli solunsalpaajahoito, sädehoito sekä lääkitys (esim. kortikosteroidi) saattavat haurastuttaa luustoa.

  • Joitakin rintasyöpätyyppejä hoidetaan estämällä elimistön omaa hormonituotantoa, mikä puolestaan johtaa usein luuston haurastumiseen.

  • Luustoterveyteen ja kaatumisriskiin saattavat osaltaan vaikuttaa myös syövän seurauksena aiheutuvat tekijät, kuten esimerkiksi:

alhainen paino

hauraus

aliravitsemus tai

pitkittynyt vuodelepo


Alhaiset estrogeenipitoisuudet kiihdyttävät luuston haurastumista. Mikäli rintasyöpääsi on hoidettu aromataasinestäjillä, saattaa luustosi haurastuminen olla 2–4-kertaista verrattuna tavanomaiseen vaihdevuosien aiheuttamaan luuston haurastumiseen. Myös murtumariski on normaalia suurempi.


Mikäli luustosi kuntoa ja riskitekijöitä ei automaattisesti kartoiteta rintasyöpähoitojen tai -kontrollien yhteydessä, voit pyytää kartoitusta sinua hoitavalta taholta. Varmista, että lääkäri arvioi luustoterveytesi riskitekijöitä esim. FRAX-kyselyn avulla. Yksilöllisen riskiarvioinnin perusteella sinulle voidaan määrätä luuntiheysmittaus (DXA) luun mineraalitiheyden selvittämiseksi.


Luuntiheysmittaus laite ja tulokset DXA tutkimuksesta

Syövän lisäksi sinulla saattaa olla myös muita riskitekijöitä, esimerkiksi aikaisempi murtuma tai lähisukulaisella todettu osteoporoosi, jotka lisäävät osteoporoottisten murtumien mahdollisuutta. Huolehtimalla riittävästä kalsiumin- ja D-vitamiininsaannista ja liikkumalla monipuolisesti voit omalta osaltasi edesauttaa omaa luuterveyttäsi.


Joskus osteoporoosin hoidossa tarvitaan myös varsinaista lääkitystä. Lääkehoidon yksilöllinen tarve ja kesto perustuvat luuntiheyden mittauksen lisäksi aina myös henkilökohtaiseen murtumariskiin.


Alla olevasta linkistä pääset tekemään Luustoliiton "Luustotestin". Sen avulla voit arvioida omaa riskiäsi sairastua osteoporoosiin sekä elintapojesi vaikutusta luustosi terveydelle. Testi voi antaa tietoa myös siitä, olisiko sinun hyvä keskustella lääkärin kanssa osteoporoosin todennäköisyydestä ja tarpeesta tarkempiin luustotutkimuksiin. Testi on suunnattu aikuisille.






 




 

Käytetyt lähteet ja lisää luettavaa aiheesta:

Luustoliitto ry. Potilasohje: syöpä ja osteoporoosi. https://luustoliitto.fi/tuote/syopa-ja-osteoporoosi/


Holm, A. 2021. Gynekologeilla on merkittävä rooli osteoporoosin hoidossa. Luustoliitto ry. https://luustoliitto.fi/gynekologeilla-on-merkittava-rooli-osteoporoosin-hoidossa/


 



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page