Kanta-palvelut ovat sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluja. Palvelut ovat kaikkien Suomessa asuvien ulottuvilla. Kanta-palveluja käyttävät niin apteekit, julkinen ja yksityinen terveydenhuolto, sosiaalihuolto kuin kansalaisetkin.
Palveluja kehitetään ja laajennetaan yhteistyössä Kelan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Digi- ja väestötietoviraston ja Valviran sekä sote-toimijoiden, apteekkien ja järjestelmätoimittajien kanssa.
Kanta-palveluihin kuuluvia palveluja ovat:
Omakanta, josta näet omat terveystietosi sekä reseptisi. Huoltajana voit myös katsoa lapsesi tietoja sekä asioida alaikäisen puolesta.
Reseptipalvelun kautta määrätään ja toimitetaan kaikki reseptit. Paperi- tai puhelinreseptejä voidaan määrätä vain poikkeustapauksissa.
Lääketietokanta sisältää lääkkeen määräämisen ja toimittamisen kannalta tarpeellisia tietoja lääkkeestä, sen hinnasta, korvattavuudesta ja keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista.
Potilastiedon arkisto on terveydenhuollon tietojärjestelmä, joka mahdollistaa keskitetyn sähköisten potilastietojen arkistoinnin ja tietojen pitkäaikaisen säilyttämisen.
Vanhojen potilastietojen arkistointi koskee vanhojen potilastietojen sähköiseen muotoon tallennettuja arkistoja.
Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto on sosiaalihuollon tietojärjestelmä, joka mahdollistaa keskitetyn sähköisen asiakastietojen arkistoinnin sekä tietojen aktiivisen käytön ja pysyvän säilyttämisen.
Terveydenhuollon todistusten välityksen avulla terveydenhuollon ammattihenkilöiden kirjoittamat todistukset ja lausunnot voidaan välittää sähköisesti Kelaan etuuskäsittelyä varten.
Kelain, jossa lääkäri tai hammaslääkäri voi tehdä lääkemääräyksen.
Palvelujen käyttö on turvallista ja tietosi on suojattu hyvin. Kaikkia tietoja käsitellään luotettavasti ja turvallisesti eikä kukaan ulkopuolinen voi nähdä tietojasi. Omakannan käyttö vaatii suomalaisen henkilötunnuksen sekä tunnistautumisvälineet, joita ovat:
verkkopankkkitunnukset
mobiilivarmenne
sirullinen, verkkoasioinnin mahdollistava henkilökortti
Digi- ja väestötietoviraston myöntämä organisaatiokortti tai
sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti
Kanta-palvelut mahdollistavat sujuvan tiedonkulun terveydenhuollossa. Jos olen antanut luovutusluvan, sallit potilastietojesi luovuttamisen sinua hoitavien eri palvelunantajien, esimerkiksi kahden hyvinvointialueen välillä. Terveyden ja sosiaalihuollon palvelunantajat voivat katsoa tietojasi omista rekistereistään ilman luovutuslupaa.
Sote-uudistuksessa 1.1.2023, alueilla ja maakunnissa aiemmin toimineet julkiset palvelunantajat yhdistyvät yhdeksi palvelunantajaksi eli hyvinvointialueeksi. Hyvinvointialueelle muodostuu yksi yhteinen terveydenhuollon potilasrekisteri ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarvittaessa käyttää tietojasi aiempaa laajemmin hoidon tai palvelun yhteydessä.
Kun sinulle määrätyt lääkkeet ja tutkimustulokset ovat kaikkien sinua hoitavien ammattilaisten käytössä, vältytään päällekkäisiltä tutkimuksilta ja hoitosi on sujuvaa. Potilasturvallisuus ja hoidon laatu parantuvat, koska tietosi ovat aina ajan tasalla ja hoitohenkilöstön käytettävissä.
Sosiaalihuollossa tietojen liikkuminen helpottaa asiakkaan kokonaistilanteen hahmottamista. Tietojen katselu edellyttää aina asiakas- tai hoitosuhdetta sekä sitä, että tietojesi käyttöön on oikeus työtehtävien perusteella.
Luovutuskiellon avulla voit rajoittaa Kantaan tallennettujen tietojesi käyttöä. Voit asettaa kiellon koskemaan potilas- ja/tai reseptitietojesi käyttöä. Kiellon voi asettaa koskemaan esimerkiksi yksittäistä käyntitietoa, reseptiä, tietojen luovutusta toiselle hyvinvointialueelle tai julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Halutessasi voit kieltää koko hyvinvointialueen potilasrekisterin tietojen luovutuksen. Yhden hyvinvointialueen potilasrekisterin sisällä tietojen käyttöä ei ole mahdollista kieltää.
Omakannasta näet, mitä tietoja sinusta on tallennettu ja missä niitä on käsitelty. Näet, mitkä terveydenhuollon yksiköt tai apteekit ovat käsitelleet tietojasi Kanta-palvelujen kautta. Reseptin osalta tietojen käsittelijä on lääkkeen määrääjä tai farmaseutti apteekissa. Terveystietojen käsittelijöitä voivat olla muun muassa terveyskeskus, työterveyshuolto tai yksityisen lääkärikeskuksen laboratorio. Tietoja käsitelleiden henkilöiden nimet eivät näy. Tietoja on voitu luovuttaa myös Kanta-palvelujen ulkopuolelle. Siinä tapauksessa luovutuslokimerkinnässä näkyy, mikä taho on vastaanottanut luovutetut tiedot, mitä tietoja on luovutettu ja mikä taho ne on luovuttanut.
Jos haluat tarkistaa tarkemmin sinusta tallennetut tiedot, voit tehdä tietopyynnön Kelalle. Tarkastuspyyntöön saat vastauksen kuukauden kuluessa pyynnön vastaanottamisesta. Jos se ei ole mahdollista, voidaan pyynnön käsittelyä jatkaa enintään kahdella kuukaudella. Lokitietopyyntöön vastaus toimitetaan kahden kuukauden kuluessa pyynnön vastaanottamisesta. Vastaukset toimitetaan sinulle kirjattuna kirjeenä, jonka voit noutaa postista henkilöllisyystodistuksen kanssa.
Jatkossa on mahdollista tallentaa dataa myös erilaisista hyvinvointisovelluksista ja -laitteista Omakantaan ammattilaisen nähtäväksi. Omasta hyvinvoinnista ja aktiivisuudesta kerätyt tiedot voivat olla taustatietoina esimerkiksi lääkärin vastaanotolla.
Lähteet:
Omakanta. https://www.kanta.fi/omakanta
Mitä kanta-palvelut ovat? https://www.kanta.fi/mita-kanta-palvelut-ovat
Kanta-palvelujen hyödyt näkyvät jokaiselle suomalaiselle. https://www.kanta.fi/hyodyt-jokaiselle
Kantaan tallentuvat tiedot. https://www.kanta.fi/tiedot-kannassa
Miten voin vaikuttaa tietojeni käyttöön? https://www.kanta.fi/luovutuslupa-ja-kiellot
Miten tietoni liikkuvat hyvinvointialueilla? https://www.kanta.fi/miten-tietoni-liikkuvat-hyvinvointialueilla
Miten tarkistan, missä tietojani on käsitelty? https://www.kanta.fi/miten-tarkistan-missa-tietojani-on-kasitelty
Mitä tietoja minusta on tallennettu? https://www.kanta.fi/mita-tietoja-minusta-on-tallennettu
Kuvat: depositphotos.com
Comments