Vaihdevuodet ovat väistämätön osa naisen elämää. Osaksi rintasyöpään sairastuneen naisen elämää ne tulevat valitettavan usein aivan liian aikaisin.
Rintasyövän hoitoina käytettävistä solunsalpaajista (sytostaatit, solumyrkyt) johtuen kuukautiset jäävät usein pois ja vaihdevuosioireet alkavat. Joillekin solunsalpaajista johtuva tilanne on pysyvä, toisilla munasarjojen toiminta elpyy jonkin ajan kuluttua hoitojen loputtua.
Jos rintasyövässä on hormonireseptoreita (estrogeeni- ja / tai progesteronireseptoreja), suositellaan solunsalpaajahoidon jälkeen sädehoidon yhteydessä aloitettavaksi lääkehoidoksi joko antiestrogeeniä (tamoksifeeni, fulvestrantti) tai aromataasiestäjää (letrotsoli, anastrotsoli tai eksamestaani). Lääkitys kestää viidestä kymmeneen vuotta syövän tyypistä ja uusiutumisriskistä riippuen. Tarkoituksena on syövän uusiutumisen estäminen.
Molemmista lääkkeistä seurauksena on estrogeenitasojen äkillinen lasku ja vaihdevuodet. Tamoksifeeni ei varsinaisesti aikaista vaihdevuosia, vaan hoidon päätyttyä vaihdevuosioireet yleensä hiipuvat ja kuukautisetkin saattavat palata.
Rintasyöpäpotilaan vaihdevuosioireiden hoitoon hormonikorvaushoidoilla suhtaudutaan pidättyvästi. Naishormoneilla on merkitystä useiden rintasyöpätyyppien synnyssä, kasvussa sekä kehityksessä. Hormonikorvaushoito lisää rintasyövän uusiutumisen vaaraa ja uuden rintasyövän kehittymisen riskiä.
Vaihdevuosien aikana naisilla ilmenee monenlaisia muutoksia ja oireita. Muutoksia tapahtuu kaikissa niissä elimissä, joihin estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat. Tuntemukset voivat olla niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisiakin. Oireiden kesto ja voimakkuus ovat hyvin yksilöllistä ja oireet liittyvät usein toisiinsa. Osalla naisista vaihdevuodet aiheuttavat elämänlaatua rajustikin heikentäviä oireita, toisilla oireet saattavat ilmetä lievinä. Omalla asenteella ja suhtautumisella vaihdevuosia kohtaan on todettu olevan vaikutusta siihen, millaisena elämänvaihe kokonaisuudessaan koetaan.
Vaihdevuosioireita on lukuisia ja ne voidaan jakaa välittömiin ja myöhäisoireisiin. Välittömät oireet ilmaantuvat heti kuukautisten loppuessa. Niitä ovat muun muassa kuumat aallot ja hikoilu, unihäiriöt, ärtyneisyys sekä mielialan vaihtelut. Myöhäisoireita ovat muun muassa ihon oheneminen ja kutina, limakalvo-oireet sekä osteoporoosi.
Vaihdevuosioireisiin ja vaihdevuosien jälkeiseen terveyteen voidaan vaikuttaa elintavoilla. Tulevissa artikkeleissa perehdytään vaihdevuosioireiden omahoitoon oire kerrallaan ja etsitään keinoja, joilla jokainen voi omalta osaltaan lievittää joskus varsin hankaliakin oireita. Tavoitteena on löytää lääkkeettömiä ratkaisuja elämänlaadun parantamiseen.
Allaolevista linkeistä pääset lukemaan aiheesta lisää.
Artikkelissa käytetyt lähteet:
Joensuu, H. & Rosenberg-Ryhänen L. 2015. Rintasyöpäpotilaan opas. Suomen Syöpäpotilaat ry yhteistyössä Syöpäklinikoiden ja syöpätutkimuksen tuki ry:n kanssa.
Honkala, E., Honkanen, E. & Kallio, H. 2022. Rintasyöpään sairastuneen vaihdevuosioireiden hoito. Oulun ammattikorkeakoulu.
Huovinen, R. & Tanner, M. 2022. Rintasyövän liitännäislääkehoito. Teoksessa Rintasyövän valtakunnallinen diagnostiikka- ja hoitosuositus. Suomen rintasyöpäryhmä ry.
Kilpeläinen, L. & Liikola, T. 2016. Vaihdevuosien omahoito. Kirjallisuuskatsaus naisten kokemuksista liittyen vaihdevuosiin ja elämäntapojen sekä vaihtoehtohoitojen yhteydestä vaihdevuosioireisiin. Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Pohjola, J. & Taskila, M. 2022. Liikunnan merkitys vaihdevuosioireisiin. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Tiitinen, A. 2021. Vaihdevuodet. Duodecim Terveyskirjasto. Julkaistu 10.09.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179
Tiitinen, A. 2022. Vaihdevuosioireiden vaihtoehtoiset hoidot. Duodecim Terveyskirjasto. Julkaistu 28.09.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01162
Kuvat: depositphotos.com
Comments