top of page

Lääkkeettömiä vinkkejä kuumien aaltojen taltuttamiseen

Writer's picture: Katja Leino-Loison, TtM & ShKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Päivitetty: 12 minuuttia sitten


Mistä kuumat aallot johtuvat? Voiko niitä estää tai vähentää? Miten niiden kanssa oppii elämään? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tässä artikkelissa.


Keski-ikäinen nainen istuu sohvalla hymyillen

Kuumat aallot ovat ehkä yleisin ja kiusallisin vaihdevuosien oireista. Aallot ovat kokonaisvaltaisia, alkavat yhtäkkiä ja saattavat toistua useita kertoja vuorokaudessa.


Kuumaa aaltoa on kuvailtu ohimenevänä lämmön tuntemuksena, johon liittyy hikoilu, punoitus, ahdistus ja vilunväristykset. Aallot alkavat tavallisimmin ylävartalolta ja leviävät kaulalle ja kasvoille. Kestoltaan kuumat aallot vaihtelevat yhden ja viiden minuutin välillä. Perussyytä tähän kiusalliseen oireeseen ei kokonaan tunneta. Syyksi on esitetty häiriötä hypotalamuksen lämmönsäätelykeskuksen toiminnassa ja aiheuttajaksi estrogeenipitoisuuden laskua.


Erityisen häiritseviä kuumat aallot ovat öisin. Unirytmi häiriintyy ja heräilyt aiheuttavat väsymystä, ärtyneisyyttä sekä alakuloa.


Estrogeenihoidon on todettu lievittävän vaihdevuosioireita parhaiten, mutta rintasyöpäpotilaan vaihdevuosioireiden hoitoon hormonikorvaushoidoilla suhtaudutaan pidättyvästi. Naishormoneilla on merkitystä useiden rintasyöpätyyppien synnyssä, kasvussa sekä kehityksessä. Hormonikorvaushoito lisää rintasyövän uusiutumisen vaaraa ja uuden rintasyövän kehittymisen riskiä.


Vaihtoehdoksi jää oireiden helpottaminen elintapamuutoksilla ja vaihtoehtoisilla hoitomuodoilla. Aina oireisiin ei välttämättä löydy parantavaa hoitoa. Oireiden lievittyminenkin on hyvä asia ja vähäinenkin helpotus voi olla merkittävä apu.


Lääkkeettömät hoitomenetelmät ovat yleensä yksinkertaisia ja turvallisia. Ne aiheuttavat harvoin haittavaikutuksia ja ovat edullisia. Seuraavassa esitellään lääkkeettömiä, elintapoihin tai niiden muutoksiin liittyviä keinoja, joista on havaittu olevan hyötyä kuumien aaltojen selättämisessä.


Liikunta

Tutkimusten mukaan säännöllinen ja monipuolinen liikunta vähentää vaihdevuosioireita. Kuumien aaltojen määrä vähenee ja koettu elämänlaatu paranee.

Avantouinnista ja kylmäaltaasta on ollut joillekin apua.


Nainen ja mies pitävät taukoa maastopyörälenkillä ja juovat vettä

Ruokavalio

Hyvä ravinto edistää terveyttä ja oikealla ruokavaliolla voidaan vaikuttaa myös vaihdevuosioireisiin. Terveellinen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, runsaskuituista täysjyväviljaa sekä vähärasvaisia tai rasvattomia maitotuotteita. Kalaa ja broileria useamman kerran viikossa. Lihaa ja lihavalmisteita tulisi nauttia mahdollisimman vähän, ne kannattaa korvata toisinaan kalalla tai kasviksilla.


Kasviöljy, pähkinät ja siemenet kannattaa sisällyttää ruokavalioon ja välttää lisättyä sokeria.


Suolaiset, makeat, kuumat sekä voimakkaasti maustetut ruoat, kahvi, tee, alkoholi ja kolajuomat laukaisevat kuumia aaltoja. Niiden nauttimista kannattaa rajoittaa ja tarkkailla, olisiko niiden poisjättämisellä hyötyä omaan olotilaan.


Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio

Painonhallinta

Ylipainon on todettu lisäävän kuumia aaltoja. Pienenkin muutoksen kohti normaalipainoa on todettu auttavan hillitsemään kuumia aaltoja.


Rentoutuminen

Rentoutuminen, mielen harjoitteet sekä hengitysharjoitukset kuuman aallon aikana voivat vähentää sen kestoa. Mindfulness-harjoituksista, joogasta ja aromaterapiasta saattaa myös olla apua.


Vaaleahiuksinen, keski-ikäinen nainen istuu sohvalla ja meditoi silmät kiinni

Akupunktio

Akupunktion käytöstä on ristiriitaisia tuloksia, mutta ei siitä ole todettu olevan haittakaan.


Makuuhuone ja nukkuminen

Makuunuoneen lämpötilaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan säätää viileämmäksi ja tuulettaa huone raikkaaksi ennen nukkumaan menoa. Jos puoliso palelee, hänelle voi tarjota vaikka paksumman peiton.


Kevyt, helposti riisuttava, luonnonkuiduista valmistettu yövaatetus ja vaihtovaatteet käden ulottuvilla edesauttavat tarvittaessa nopeaa vaatteiden vaihtoa ja lyhentävät valveillaoloaikaa.


Riittävän veden juonnin pitkin päivää on todettu vähentävän kuumia aaltoja. Öiseen aikaan janon tunne saattaa yllättää ja lasillinen raikasta vettä yöpöydällä käden ulottuvilla saattaa pelastaa tilanteen.


Riittävästi raikkaita varatyynyjä valmiiksi sängyn viereen. Kun yöllä herää hikisenä, voi nopeasti vaihtaa märän tyynyn raikkaaseen. Hyvällä onnella uni ei ehdi katkeamaan.


Raikkaita, valkoisia tyynyjä pinossa

Viileät suihkut saattavat myös antaa helpotusta.



Muita hyväksi havaittuja viilennyskeinoja kuuman aallon iskiessä


Luononkuitujen ja kerrospukeutumisen suosiminen keinokuitujen sijaan.


”Helposti riisuttavien” yläosien suosiminen, esimerkiksi jakut vetoketjulla on helppo ja nopea riisua.


Viuhka


Tuuletin


Elämän säännöllisyys, stressin, kiireen ja väsymyksen sekä negatiivisen mielialan välttäminen mahdollisuuksien mukaan. Kaikkien edellä mainittujen on todettu pahentavan oireita.


Alkoholin välttäminen

Alkoholin on todettu lisäävän kuumien aaltojen esiintyvyyttä ja kestoa.


Tupakoinnin vähentäminen ja lopettaminen

Tupakointi lisää välittömiä vaihdevuosioireita ja pahentaa kuumia aaltoja. Tupakoinnin lopettamistesta on hyötyä pitkään kestäneen, runsaan tupakoinnin jälkeenkin.


Kasviestrogeeneille ja rohdosvalmisteille ehdoton EI

Rintasyövän sairastaneelle EI suositella rohdosvalmisteita.



 




 

Lähteet

Bansal R. & Aggarwal, N. 2019. Menopausal Hot Flashes: A Concise Review. Journal of Midlife Health. Jan-Mar; 10 (1): 6-13.


Europadonna. Paljon vaivaa vaihdevuosista. https://www.europadonna.fi/paljon-vaivaa-vaihdevuosista/


Honkala, E., Honkanen, E. & Kallio, H. 2022. Rintasyöpään sairastuneen vaihdevuosioireiden hoito. Oulun ammattikorkeakoulu.


Kilpeläinen, L. & Liikola, T. 2016. Vaihdevuosien omahoito. Kirjallisuuskatsaus naisten kokemuksista liittyen vaihdevuosiin ja elämäntapojen sekä vaihtoehtohoitojen yhteydestä veihdevuosioireisiin. Jyväskylän ammattikorkeakoulu.


Tiitinen, A. 2022. Vaihdevuosioireiden vaihtoehtoiset hoidot. Duodecim Terveyskirjasto. Julkaistu 28.09.2022


Viiala, H. & Bingham, C. 2016. Syöpäpotilaan ravitsemus. Käytännön ohjeita syövän hoidon aikana. Suomen Syöpäpotilaat ry yhteistyössä Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen kanssa.


 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page