top of page

Leikkaushaavan tulehtuminen

Writer's picture: Katja Leino-Loison, TtM & ShKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Päivitetty: 13 tuntia sitten


Tässä artikkelissa kerron sinulle:

mitkä tekijät vaikuttavat leikkaushaavan tulehduksen syntyyn,

mitkä ovat haavatulehduksen tyypillisimmät oireet ja

milloin sinun tulisi hakeutua hoitoon.


Haavanhoitovälineitä metallitarjottimella

Mustelmat, lievä turvotus sekä haavakipu välittömästi leikkauksen jälkeen ovat normaaleja tuntemuksia ja kuuluvat asiaan.


Aina ei kaikki valitettavasti kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan, joten otathan herkästi yhteyttä hoitopaikkaasi, mikäli toipumisesi ei etene toivotusti.


Suurin osa leikkaushaavoista paranee hyvin, mutta pienelle osalle potilaista kehittyy leikkaushaavaan tulehdus. Haavan tulehtuminen on merkittävin yksittäinen syy leikkaushaavan paranemisen hidastumiselle. Normaalisti iho ja limakalvo estävät bakteerien pääsyä elimistöön, leikkauksessa reitti bakteereille kuitenkin aukeaa.



Leikkaushaavan tulehduksen syntyyn vaikuttavia tekijöitä


Kirurgisen leikkaushaavan paranemiseen ja tulehtumisen mahdollisuuteen vaikuttavat useat tekijät. Ne voivat johtua niin potilaasta, mikrobeista kuin toimenpiteestäkin. Tulehduksen syntyyn vaikuttavat muun muassa elimistön vastustuskyky, leikatun kudoksen verenkierto sekä bakteerien määrä.


Riskitekijöitä ovat muun muassa

  • potilaskohtaiset tekijät, kuten esimerkiksi:

huonossa tasapainossa oleva sokeritauti

tupakointi

aliravitsemus

liiallinen alkoholin käyttö

ihon huono kunto

muut tulehduspesäkkeet sekä

huomattava ylipaino

  • leikkaushaavan tyyppi ja sijainti

  • mikrobien pääsy alueelle toimenpiteen aikana ja sen jälkeen



Bakteeriviljely


Leikkaushaavan tulehduksen tyypillisiä oireita ovat


  • Haavan ja sen ympäryksen punoitus, turvotus ja kipu

  • Märkäinen vuoto haavasta (voi esiintyä myös pahaa hajua)

  • Mahdollisesti lämmönnousu, kuume tai vilunväristykset

  • Haavan seutu voi olla pingottunut ja turvonnut


Tulehduksen tunnistaminen on tärkeää, sillä haavan paraneminen ei käynnisty tulehtuneessa haavassa. Huomioithan, että ompeleiden ympäristön punoitus ja lievä kirkkaan tai verisen kudosnesteen erittyminen haavasta eivät vielä merkitse tulehdusta.



Milloin sinun tulisi hakeutua hoitoon?


Jos epäilet haavassa tulehdusta tai sinulle kehittyy jokin alla kuvatuista oireista, ota pikaisesti yhteyttä siihen hoitopaikkaan, jossa haava on suljettu, tai omaan terveyskeskukseen.

  • Haavasta vuotaa runsaasti verta, eikä vuoto lakkaa 10–20 minuutin painelun jälkeen.

  • Haavakipu voimistuu 1–2 vuorokautta ompelun jälkeen.

  • Haavasta erittyy valkoista tai keltaista, sameaa märkäistä eritettä. (Vähäinen kirkas, usein kellertävä kudosnestevuoto ensimmäisten päivien aikana ei ole merkki tulehduksesta.)

  • Haava ja sen ympäristö kuumottaa, punoitus laajenee usean senttimetrin leveydelle, ja turvotus lisääntyy merkittävästi. (Haavan reunan kapea punoitus ensimmäisten päivien aikana ei ole merkki tulehduksesta.)

  • Sinulle nousee kuumetta tai esiintyy vilunväristyksiä.

  • Haava aukeaa

Jos sinulla on kysyttävää haavasi hoidosta tai jatkohoidosta, ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön tai oman alueesi terveyskeskuspäivystykseen.



Tulehtuneen leikkaushaavan hoito


Tulehtuneen leikkaushaavan hoito riippuu tilanteesta ja vaihtelee kylvettelystä haavan avaamiseen ja laaja-alaiseen märkäeritteen tyhjennykseen.


Haavatulehdusta epäiltäessä haavaeritteestä otetaan usein bakteeriviljely. Antibioottikuuri aloitetaan, mikäli haavainfektio on ilmeinen ja mikrobilääkitys katsotaan aiheelliseksi.



Leikkauksen jälkeisiä tulehduksia seurataan ja tilastoidaan. Tilastoinnilla pyritään löytämään hoitoon liittyvät riskitekijät ja seuraukset. Näiden avulla voidaan parantaa torjuntatoimia sekä hoitokäytäntöjä.




 




 

Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:


Tunturi, S. 2022. Ommellun haavan hoito kotona ja haavatulehtus. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01126/ommellun-haavan-hoito-kotona-ja-haavatulehdus?q=leikkaushaavan%20paraneminen



Kuhmonen, M., Lipponen, N. & Vehviläinen, T. 2016. Haavan paranemiseen vaikuttavat tekijät - opas hoitohenkilökunnalle potilasohjauksen tueksi Leppävirran terveysasemalle. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/116602/KuhmonenLipponenVehvilainen.pdf?sequence=1&isAllowed=y


 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page