Käytännön vinkkejä sinulle, joka olet juuri saanut rintasyöpädiagnoosin
- Katja Leino-Loison, TtM & Sh
- 2.1.2023
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 20.1.
Ihan aluksi haluan sanoa sinulle, että et ole yksin. Suomessa saa vuosittain noin 5 000 naista rintasyöpädiagnoosin. Elossa heistä on viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisen jälkeen yli 91 %.

Rintasyöpädiagnoosin saaminen on katastrofi. Se repäisee sinut syrjään tutusta arjesta ja elämä tuntuu pysähtyvän kuin seinään. Huoli tulevasta valtaa mielen ja ”tohtori Google” ei yhtään helpota asiaa. Haastavinta on tutkimustulosten odottaminen ja epävarmuus. Näytteiden tutkiminen ja tulosten varmistuminen ottaa oman aikansa.
Rintasyöpää osataan onneksi hoitaa erittäin tehokkaasti ja suomalainen syövänhoito on maailman huippuluokkaa. Hoitolinjat ovat Suomessa valtakunnallisesti varsin yhtenäiset. Rintasyövän hoito koostuu usein leikkauksesta, lääkehoidoista ja sädehoidosta. Järjestys saattaa vaihdella yksilöllisesti kasvaimen ominaisuuksista ja laajuudesta riippuen. Joskus tarvitaan vain yhtä hoitomuotoa, kun taas toinen potilas saa kaikki mahdolliset hoidot. Kullekin potilaalle sopivimman hoitomuodon valintaan osallistuu usein useita lääketieteen eri alojen asiantuntijoita.
Kun pääset niin sanottuun ”hoitoputkeen” on kaikki suunniteltu ja ohjelmoitu valmiiksi puolestasi. Sinun pitää ainoastaan olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Paljon uutta tietoa ja uusia asioita tulee vastaan nopeassa tahdissa, mutta vastuu syövän hoidosta ja hoidon suunnittelusta on lääkäreillä.
Voit ottaa lääkärin tapaamisiin mukaasi tukihenkilön (jos se on mahdollista sinua hoitavassa yksikössä), sillä et ehkä pysty kerralla omaksumaan kaikkea sitä uuden tiedon määrää. Voit myös tiedustella lääkäriltä, olisiko mahdollista nauhoittaa tapaaminen puhelimen avulla. Joskus lääkärit siihen suostuvat, kaikki eivät kuitenkaan sitä halua (mikä täytyy myös hyväksyä).

Hyvä apu on myös pieni muistivihko, johon voit kerätä kaikki matkan varrella mieleen tulevat kysymykset. Lääkärin tapaamisessa sinun on siten helpompi kysyä kaikkea sitä, mikä mieltäsi painaa. Vastaukset kannattaa myös kirjoitta ylös, sillä muutaman minuutin kuluttua et ehkä niitä enää muista. Vihkoon kannattaa myös kirjata kaikki tärkeät puhelinnumerot, joihin voit ottaa yhteyttä tilanteen niin vaatiessa. Muistiinpanoja voit toki aivan yhtä hyvin tehdä myös vaikka puhelimeesi.
Omalle kohdalleni syöpähoitojen alkuvaiheessa osui viisas syöpäsairaanhoitaja, joka ohjeisti minua keskittymään hoitojen ajan vain ja ainoastaan itseeni, omiin hoitoihini ja jaksamiseeni. Kehotan sinua tekemään samoin. Tee vain välttämätön ja astu sivuun hetkeksi. Keskity omaan jaksamiseesi ja delegoi kaikki ylimääräinen eteenpäin, sillä hoitoaikataulut ja sivuvaikutukset sekoittavat arjen, vaikka olisit sairauslomallakin.
Saatat myös miettiä työssäkäyntiä ja jaksamista hoitojen aikana. Sekin on yksilöllistä. Toiset käyvät töissä lähes entiseen tapaan. He kertovat sen jopa auttavan jaksamaan paremmin ja ainakin pitävän ajatukset hetkellisesti jossain muualla kuin syövässä ja hoidoissa. Toiset taas ovat sairauslomalla eivätkä voisi kuvitellakaan käyvänsä töissä hoitojen aikana. Tulet löytämään sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon hoitojen alkaessa ja edetessä.
Ennen hoitojen alkua voi olla vaikea kuvitella, mitä kaikkea lähiviikkoina ja -kuukausina tulee tapahtumaan. Terveydenhuoltohenkilöstö pitää sinusta hyvää huolta ja saat ohjeet tuleviin askeliin sinua hoitavasta yksiköstä.
Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan muun muassa Suomen syöpäpotilaat ry:n hyödyllisiin potilasoppaisiin.
LÄHTEET
Bono, P. & Rosenberg-Ryhänen L. 2016. Ohjeita sinulle joka saat syöpälääkehoitoa. Tietoa syöpälääkkeistä ja hoitojen toteutuksesta, sivuvaikutuksista ja niiden hoidosta, sairastumisesta ja tunteista. Suomen syöpäpotilaat ry yhteistyössä Syöpäklinikoiden jasyöpätutkimuksen tuki ry:n kanssa. https://www.syopapotilaat.fi/opas/ohjeita-sinulle-joka-saat-syopalaakehoitoa/
Joensuu, H. & Rosenberg-Ryhänen L. 2015. Rintasyöpäpotilaan opas. Rintasyöpä ja sen hoito, sairauden vaikutukset elämään, seksuaalisuus ja parisuhde. Suomen syöpäpotilaat ry yhteistyössä Syöpäklinikoiden jasyöpätutkimuksen tuki ry:n kanssa. https://www.syopapotilaat.fi/opas/rintasyopapotilaan-opas/
Pitkäniemi, J., Malila, N., Tanskanen, T, Degerlund, H. Heikkinen, S & Seppä, K. 2020. Syöpä 2020 -Tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta. Suomen syöpärekisteri – Syöpäjärjestöjen epidemiologinen tutkimuslaitos. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://syoparekisteri.fi/assets/files/2022/06/Syopa-2020-raportti_fin.pdf
Suomen syöpärekisteri – Syöpäjärjestöjen epidemiologinen tutkimuslaitos. Syöpätilastosovellus. https://syoparekisteri.fi/tilastot/tautitilastot/
Syöpäjärjestöt, 2021. Maailmassa jo yli 19 miljoonaa sairastuu syöpään vuosittain. https://www.syopajarjestot.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/maailmassa-jo-yli-19-miljoonaa-sairastuu-syopaan-vuosittain/
Kuvat: depositphotos.com
Commentaires