top of page

Hormonaaliset lääkkeet rintasyövän hoidossa - Tamoksifeeni

Writer's picture: Katja Leino-Loison, TtM & ShKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Päivitetty: 1 päivä sitten


Keski-ikäinen nainen katsoo pilleriä, jonka aikoo ottaa. Naisella on kädessään vesilasi.


Rintasyöpäleikkauksen lisäksi annettavat tehokkaat liitännäishoidot vähentävät rintasyövän uusiutumavaaraa ja rintasyöpäkuolleisuutta.


Suurin osa todetuista rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia rintasyöpiä. Jokaisella hormonilla on solussa oma kiinnittymispaikkansa, eli reseptorinsa, johon hormonit sopivat kuin avain lukkoon.


Hormonireseptori-positiivisilla (HR+) rintasyöpäsoluilla on pinnallaan estrogeenin hormonireseptoreita, progesteronin hormonireseptoreita tai molempia.

Estrogeenireseptoripositiivisten syöpäsolujen osuuden ollessa yli 1 %, voidaan puhua hormonireseptoripositiivisesta syövästä. Useimmiten estrogeenireseptoripositiivisten solujen osuus kasvaimessa on paljon suurempi, jopa 100 %.


Estrogeenireseptoripositiivisen rintasyöpäsolun tärkein kasvutekijä on estrogeeni. Estrogeenireseptori-positiiviset (ER+) solut ovat soluja, jotka vaikuttavat reagoivan estrogeeniin ja saattavat lopettaa kasvunsa tai kuolla, kun estrogeeni estetään osana syövän hoitoa.


Hormonilääkityksen tarkoituksena on estää mahdollisesti elimistöön jääneiden syöpäsolujen kasvu.


Hormonaalisen hoidon avulla joko:

  • muutetaan kehon omien hormonien kykyä sitoutua syöpäsolun pinnalla oleviin reseptoreihin ja estetään näin syöpäsoluja vastaanottamasta estrogeenia tai

  • vähennetään estrogeenin määrää kehossa



Selektiiviset estrogeenireseptorin modulaattorit (SERM)


Selektiiviset estrogeenireseptorin modulaattorit (SERM), antiestrogeenit eli naishormonien vastavaikuttajat sitoutuvat estrogeenireseptoreihin. Ne estävät estrogeenia kiinnittymästä näihin reseptoreihin rintakudoksen syöpäsoluissa estäen ER+ syöpäsolujen kasvua. Muualla kehossa ne jäljittelevät estrogeenin vaikutuksia.


Antiestrogeeni toimii potilaan omasta hormonaalisesta tilanteesta riippumatta sekä pre- että postmenopausaalisella naisella. Sitä määrätään yleensä ennen vaihdevuosi-ikää (kuukautiset tulevat säännöllisesti tai verikokeet osoittavat, että munasarjat toimivat vielä) sairastuneille naisille.


Premenopaussi = esivaihdevuodet, on siirtymävaihe vaihdevuosiin. Selkein merkki on kuukautiskierron muuttuminen epäsäännölliseksi sekä vuodon määrän vaihtelu.


Vaihdevuodet = klimakterium, ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu.


Menopaussi = viimeinen oman hormonitoiminnan aiheuttama kuukautisvuoto.


Perimenopaussi = menopaussin siirtymävaihe on ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta alkaa hiipua. Vaihe loppuu, kun viimeisistä kuukautisista (menopaussi) on kulunut vuosi.


Postmenopaussi = tasannevuodet, kuukautisten loppumisen jälkeiset vuodet (vaihdevuosien ja vanhuuden välinen ajanjakso).


Antiestrogeeniä voidaan käyttää yksin tai yhdessä muiden hoitojen kanssa.


Esimerkkejä SERM-valmisteista:

  • tamoksifeeni (Tadex)

  • toremifeeni (Fareston)

  • fulvestrantti (Faslodex) (tämä lääke on itse asiassa ”estrogeenireseptorin häiritsijä”)


Tamoksifeeni on kaikkein yleisimmin käytetty SERM, ja se on otettu käyttöön 1970-luvulla.


Tamoksifeenin on todettu puolittavan estrogeenireseptoripositiivisen rintasyövän uusiutumisvaaran ja vähentävän rintasyöpäkuolemia noin 30 %.



Vaikutusmekanismi


Kaikkien hormonaalisten rintasyöpälääkkeiden teho perustuu estrogeenivaikutuksen poistamiseen hormonireseptoripositiivisessa syöpäsolussa. Antiestrogeeni (tamoksifeeni) kilpailee syöpäsolussa estrogeenin kanssa estrogeenireseptoriin sitoutumisessa.


Tamoksifeeni sitoutuu estrogeenireseptoreihin rintakudoksessa estäen estrogeenin sitoutumisen reseptoreihin (kilpaileva antagonisti) ja estää näin estrogeenin solun jakautumista vauhdittavan vaikutuksen.


Tamoksifeeni estää estrogeenin vaikutusta rintakudoksessa, mutta se voi toimia estrogeenin tavoin muissa kudoksissa, kuten luissa ja verisuonistossa. Tämä on hyvä asia, sillä tamoksifeeni voi parantaa luun tiheyttä ja vähentää osteoporoosin riskiä lisäksi se vaikuttaa myönteisesti verisuoniterveyteen.



Käyttö


Hormonaalinen liitännäishoito aloitetaan jo sädehoidon yhteydessä tai välittömästi sen jälkeen. Hoidon kesto on yleensä viisi vuotta, mutta hormonipositiivisen syövän uusiutumisriski on merkittävä vielä viiden vuoden jälkeenkin. Hormonihoidon päätyttyä sen syöpäsolujen kasvua estävä vaikutus lakkaa, mikä saattaa mahdollistaa uinuvien syöpäsolujen aktivoitumisen. Tämän vuoksi suositellaan usein pidempää, 8–10 vuoden liitännäishoitojaksoa.


Hoidon pituus arvioidaan aina yksilöllisesti ottaen huomioon muun muassa imusolmukemetastaasien määrä, kasvaimen uusiutumisriski sekä potilaan sietokyky lääkehoitoon. Hormonaalisen hoidon aloituksesta päättää aina lääkäri.


Tamoksifeenin käyttöä valvoo aina terveydenhuollon ammattilainen. Hoidon hyötyjä ja riskejä arvioidaan kunkin potilaan kohdalla yksilöllisesti. Tamoksifeenihoidon aikana on tärkeää keskustella kaikista huolenaiheista tai oireista lääkärin kanssa.


Tamoksifeenia otetaan tablettina 20 mg vuorokaudessa nesteen kera. Valmistetta ei saa käyttää raskauden aikana eikä lääkettä käyttävä äiti saa imettää.



Mitä haittavaikutuksia Tamoksifeenillä on?


Tamoksifeenin käyttöön liittyy haittavaikutuksia, joista jotkut voivat olla vakaviakin. Alle on listattu mahdollisimman kattavasti yleisimpiä haittavaikutuksia. Lista voi tuntua pitkältä ja pelottavaltakin. Pitää kuitenkin muistaa, että haittavaikutukset ovat yksilöllisiä. Toiset kokevat enemmän oireita, toiset eivät lähes mitään. Tärkeää on olla tietoinen, sillä uudet oireet saattavat myös herättää huolta ja murhetta.


Tamoksifeeni aiheuttaa vaihdevuosioireita, mutta ei varsinaisesti aikaista vaihdevuosia. Hoidon päätyttyä vaihdevuosioireet hiipuvat ja kuukautiset saattavat palautua. Jos kuukautisten poisjäänti johtui sytostaattihoidosta, saattaa vaikutus olla pysyvä.



Haittavaikutukset, joista tulee olla tietoinen ja joita tulee seurata lääkärin toimesta hoitojakson aikana:


Kohdun limakalvon liikakasvu, munasarjakystat sekä kohonnut kohdun limakalvosyövän riski


Tamoksifeenin käyttöä seurataan tarkasti ja gynekologisessa tarkastuksessa tulee käydä säännöllisesti. Tavanomaista gynekologista tutkimusta suositellaan tehtäväksi vuosittain. Rutiininomaista ultraäänitutkimusta pelkästään tamoksifeenin takia ei kuitenkaan suositella.


Näköhäiriöt


Tamoksifeenihoidon alussa potilaan tulee käydä silmätutkimuksessa. Muut samanaikaiset lääkitykset, jotka lisäävät silmäsairauksien (esim. retinopatian) riskiä, pitää huomioida.


Nainen silmälääkärissä, keskustelee lääkärin kanssa.

Tamoksifeenihoitoa saavilla potilailla voi esiintyä näköhäiriöitä, kuten sarveiskalvomuutoksia, kaihia tai retinopatiaa. Jos hoidon aikana ilmenee muutoksia silmissä (kaihi, verkkokalvo- tai sarveiskalvomuutoksia), silmät tulee tutkia välittömästi.


Tamoksifeenipotilaiden silmät tulisi tarkastaa säännöllisesti myös silmänpohjatutkimuksin. Useimmat hoidon aikana ilmaantuneet silmämuutokset ovat parantuneet, kun tamoksifeenihoito on lopetettu.


Veritulppariski ja aivoverenkiertohäiriöt


Tamoksifeeni vaikuttaa veren hyytymiseen samoin kuin estrogeeni, joten vaihdevuodet ohittaneilla naisilla saattaa laskimotukosriski lisääntyä. Laskimotukos tarkoittaa yleensä keuhkoemboliaa tai alaraajan syvää laskimotukosta eli veritulppaa.


Jos ilmenee jalan turvotusta ja särkyä, äkillistä hengenahdistusta tai pyörtymistä,  ota välittömästi yhteys lääkäriin! 


Tämä kannattaa huomioida myös edeltä sovittuun leikkaustoimenpiteeseen mennessä, sillä leikkaus voi myös lisätä laskimotukosriskiä. Lääkärin määräyksestä Tamoksifeeni jätetään yleensä tauolle 4 viikkoa ennen suunniteltua leikkaustoimenpidettä, ja aloitetaan uudestaan 2-3 viikkoa leikkauksen jälkeen. Muistathan mainita hoitohenkilökunnalle tamoksifeenin käytöstä.



Muita hyvin yleisiä tai yleisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa:


  • Anemia, valkosolujen niukkuus

  • Nesteen kertyminen elimistöön, turvotus käsissä ja jaloissa

  • Heikotus, päänsärky, huimaus

  • Mielialan vaihtelut, masentuneisuus, sekavuus

  • Unettomuus

  • Pahoinvointi ja oksentelu

  • Vatsakipu, ummetus, ripuli, ruokahaluttomuus

  • Maksan entsyymiarvojen muutokset, rasvamaksa

  • Ihottuma ja kuiva iho, yliherkkyysreaktiot, hiusten oheneminen

  • Kuumat aallot ja voimakas hikoilu

  • Häpykutina

  • Painonnousu


Muutamia vinkkejä haittavaikutusten lääkkeettömään hallintaan löydät täältä:



Estrogeenin puutteesta johtuvia vaihdevuosioireita


Limakalvojen kuivuminen on yleinen ja piinallinen vaihdevuosioire. Oireiden hoitoon ja helpotukseen suositellaan käytettäväksi ei-hormonaalisia tuotteita kuten Vagisan tai erilaisia liukuvoiteita, joita voi käyttää vapaasti.


Niin sanottuja ”systeemisiä estrogeenilääkkeitä” ei rintasyöpäpotilas voi käyttää. Paikallisvalmisteiden käyttöä voidaan harkita tapauskohtaisesti. Estriol on heikoin estrogeenin muoto ja aktivoi syöpäkudosta vähiten.


Estriolia sisältäviä emätinpuikkoja tai voiteita, kuten Ovestin tai Pausanol, saattavat sopia myös rintasyövän sairastaneelle. Asiasta on kuitenkin aina neuvoteltava hoitavan lääkärin kanssa. Lisäksi valmistetta tulisi käyttää korkeintaan kahtena iltana viikossa.


Markkinoilla oleva estradioli-valmistetta, Vagifem (estradiolipitoisuus 10 mikrogrammaa), ei suositella käytettäväksi. On epätodennäköistä, että näin matala pitoisuus aiheuttaisi rintasyövän aktivoitumista, mutta teoriassa tämä on mahdollista.



Tamoksifeenin positiiviset vaikutukset:


Luuntiheyden muutokset: postmenopausaalisella naisella tamoksifeeni voi parantaa luun tiheyttä ja vähentävät osteoporoosin riskiä. Se saattaa kuitenkin heikentää luutiheyttä premenopausaalisilla naisilla.


Plasman kolesterolipitoisuus: saattaa alentua jonkin verran ja sydänsairauksien riski vähentyä, erityisesti verrattuna aromataasin estäjiin.


Äiti ja isot lapset kävelevät luonnossa. Kaikki ovat iloisia.

Ehkäisy ja hedelmällisyys


Hormonaalinen hoito voi aiheuttaa vakavia sikiövaurioita. On tärkeää käyttää ehkäisyä raskauden välttämiseksi hoidon aikana.


Rintasyöpää sairastavalle ei suositella hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttöä. Alla on esimerkkejä hormonaalisista ehkäisymenetelmistä, joita rintasyöpäpotilaiden tulisi välttää:


  • E-pillerit

  • Ehkäisylaastarit

  • Estrogeenirenkaat

  • Estrogeeni-implantaatit

  • Progesteroni-kierukat


Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa ehkäisyvaihtoehdoistasi ennen hoidon aloittamista.



 

Huomioithan, että


tämä artikkeli on tarkoitettu ainoastaan yleiseksi tiedoksi. Se ei ole lääketieteellistä neuvontaa eikä korvaa lääkärin antamia henkilökohtaisia hoito-ohjeita. Jokaisen potilaan tilanne on ainutlaatuinen, ja oikea hoito voidaan määrittää vain yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.


Jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita rintasyövän hoidosta tai tamoksifeenin käytöstä, keskustele aina lääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. He voivat antaa sinulle parhaan mahdollisen neuvon ja hoidon, joka perustuu sinun yksilöllisiin tarpeisiisi ja tilanteeseesi.


 




 

Artikkelissa käytetyt lähteet:


Griggs J. 2020. Hormonal Drugs for Invasive Breast Cancer | Full List. https://www.yerbba.com/blog/hormonal-drugs-for-invasive-breast-cancer-full-list


Huovinen R, 2023. Hormonireseptoripositiivisen rintasyövän liitännäishoito. Bärlund M, Nevala, R. (toim.). Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2023;139(20):1689-94. https://www.duodecimlehti.fi/duo17897

 

Kinnunen K. 2017. Hormonihoidot. Europadonna. https://www.europadonna.fi/rintasyopa/hoitopolku/hormonihoidot/


Leppä S, Jyrkkiö S, Pasanen A, Pitkäniemi J, Puolakkainen P, Tenhunen O, Vaalavirta L (toim.). Syöpäsairaudet [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2023. (luettu 26.6.2024). Saatavilla Internetissä (vaatii käyttäjätunnuksen): https://www.oppiportti.fi/oppikirjat/syt00185


  

Tiitinen A. 2023. Vaihdevuodet. Lääkärikirja Duodecim. Duodecim Terveyskirjasto. Artikkelin tunnus: dlk00179 (019.025). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179/vaihdevuodet


TADEX tabletti 20 mg. Farmaca Fennica. https://pharmacafennica.fi/spc/2114411


FARESTON tabletti 20 mg. Farmaca Fennica. https://pharmacafennica.fi/spc/2110682


FASLODEX injektioneste, liuos 250 mg/5ml. Farmaca Fennica. https://pharmacafennica.fi/spc/2013797



 

Comentários


bottom of page