Rintasyöpäleikkauksen lisäksi käytettävät tehokkaat liitännäishoidot vähentävät rintasyövän uusiutumisriskiä ja kuolleisuutta.
Kaikkien rintasyövän alatyyppien hoito on kehittynyt entistä tehokkaammaksi, ja valtaosa sairastuneista paranee pysyvästi. Lääkehoitojen haittoja osataan myös lievittää aiempaa paremmin.
Valtaosa diagnosoiduista rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia. Jokaisella hormonilla on soluissa oma kiinnittymiskohtansa, reseptori, johon ne sopivat kuin avain lukkoon.
Hormonireseptori-positiivisilla (HR+) rintasyöpäsoluilla on pinnallaan estrogeenin ja/tai progesteronin reseptoreita. Jos yli 1 % syöpäsoluista on estrogeenireseptoripositiivisia, puhutaan hormonireseptoripositiivisesta syövästä. Usein estrogeenireseptoripositiivisten solujen osuus kasvaimessa on huomattavasti suurempi, jopa 100 %.
Estrogeenireseptoripositiivisten rintasyöpäsolujen kasvun tärkein tekijä on estrogeeni. Estrogeenireseptori-positiiviset (ER+) solut voivat lakata kasvamasta tai kuolla, kun estrogeenin vaikutus estetään osana hoitoa.
Kaikkien hormonaalisten rintasyöpälääkkeiden teho perustuu estrogeenivaikutuksen poistamiseen hormonireseptoripositiivisessa syöpäsolussa. Hoidon tavoitteena on estää mahdollisesti elimistöön jääneiden syöpäsolujen kasvu.
Hormonaalisia lääkkeitä käytetään sekä levinneen rintasyövän hoidossa että liitännäishoidossa.
Hormonaalinen hoito toimii joko:
muuttamalla kehon omien hormonien kykyä sitoutua syöpäsolujen reseptoreihin ja estämällä näin estrogeenin pääsyn soluihin tai
vähentämällä estrogeenin määrää kehossa.
Viiden vuoden hormonihoito puolittaa syövän uusimisriskin. Lääkitystä voidaan jatkaa suuremman riskin rintasyövissä 7–10 vuoden ajan.
Hormonihoitoa käytetään joko ainoana lääkehoitona tai siihen voidaan siirtyä solunsalpaajajakson jälkeen.
Aromataasinestäjät
Aromataasi on entsyymi, joka avulla kehossa hormoneja muutetaan estrogeeniksi (androsteenidioni estroniksi ja testosteroni estradioliksi.) Pääasiallisia kehon luonnollisia estrogeenejä ovat estradioli, estroni ja estrioli. Hedelmällisessä iässä olevan naisen munasarjat ovat pääasiallinen estrogeenin lähde. Vaihdevuosien jälkeen munasarjojen estrogeenituotanto loppuu.
Aromataasi entsyymiä esiintyy monissa kudoksissa, kuten rasvakudoksessa ja lihaksissa, mutta myös syöpäkasvaimissa.
Aromataasinestäjät ovat lääkkeitä, jotka estävät tämän entsyymin toimintaa. Kun aromataasinestäjät poistavat estrogeenin tuotannon kudoksista, estrogeenireseptoripositiiviset syöpäsolut menettävät tärkeimmän kasvutekijänsä ja eivät pääse kasvamaan.
Aromataasinestäjillä ei ole suoraa vaikutusta syöpäsoluun. Rintasyöpäsolun kasvun esto perustuu systeemivaikutukseen, jossa estrogeenin muodostus estyy vaihdevuodet ohittaneella (postmenopausaalisella) naisella muun muassa lisämunuaisissa, maksassa, ihossa ja rasvakudoksessa. Tämä estää ER+ syöpäsoluja kasvamasta, koska niiden käyttämää estrogeenia ei muodostu.
Aromataasinestäjiä käytetään ainoastaan postmenopausaalisten eli vaihdevuoden ohittaneiden potilaiden hoidossa. Aromataasinestäjien teho ei riitä yksinään lopettamaan munasarjojen estrogeenituotantoa.
Lääkitystä voidaan siis käyttää vaihdevuodet saavuttaneilla naisilla, joiden munasarjoissa estrogeeniä ei enää muodostu.
Menopaussi = viimeinen oman hormonitoiminnan aiheuttama kuukautisvuoto.
Vaihdevuodet = klimakterium, ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja
lopulta sammuu.
Postmenopaussi = tasannevuodet, kuukautisten loppumisen jälkeiset vuodet (vaihdevuosien ja vanhuuden välinen ajanjakso).
Aromataasinestäjän on todettu vähentävän rintasyövän uusiutumista tamoksifeenia paremmin.
Aromataasinestäjiä ja tamoksifeenia voidaan joissain tapauksissa käyttää peräkkäin tai vuototellen, etenkin jos potilaalla on lääkkeistä haittoja.
Aromataasinestäjä ei sovi henkilölle, jolla on vaikea hoitamaton osteoporoosi.
Anastrotsoli, letrotsoli ja eksemestaani
Aromataasinestäjät ovat olleet käytössä jo 1990-luvulta lähtien. Markkinoilla on kolme aromataasinestäjää:
anastrotsoli
(Anastrozol Sandoz, Anastrozole Teva, Anazol, Arimidex)
Lääke vähentää estrogeenin määrää elimistössä.
letrotsoli
(Letrozol Accord, Letrozol Ratiopharm, Letrozol Sandoz)
Letrotsoli estää estrogeenin syntymistä elimistössä ja näin se estää myös syövän kasvua.
eksemestaani
(Exemestan Pfizer, Aromasin)
Lääke vähentää estrogeenin muodostumista elimistössä.
Näiden välillä ei ole havaittu tehoeroa ja vaikutusmekanismi on sama. Myös niiden haittavaikutusprofiili on samankaltainen.
Käyttö
Vaihdevuoden ohittaneen naisen ensisijainen hormonaalinen liitännäishoito on aromataasinestäjähoito. Hoitoajan on oltava riittävän pitkäkestoinen, liitännäislääkehoidossa 5-10 vuotta.
Jos hormonihoito on aloitettu ennen menopaussia tamoksifeenilla voidaan hoitoa jatkaa menopaussin jälkeen aromataasiestäjällä.
Annostuksen määrä aina lääkäri. Yleensä annostuksena on yksi tabletti päivässä vesilasillisen kanssa. Tabletit voidaan ottaa ruokailusta riippumatta (anastrosoli ja letrosoli). Eksemestaani neuvotaan ottamaan ruokailun jälkeen!
Mitä haittavaikutuksia aromataasinestäjillä on?
Hormonaalisten rintasyöpälääkkeiden haittavaikutukset ovat vaihdevuosioireiden kaltaisia ja liittyvät aromataasinestäjillä estrogeenin puutteeseen.
Useimmiten aromataasinestäjät ovat hyvin siedettyjä ja akuutteja, vakavia haittoja ei esiinny.
Kaikille kolmelle valmisteelle tyypillisiä, yleisiä haittavaikutuksia ovat:
- kuumat aallot
- päänsärky
- pahoinvointi
- nivelkivut
- väsymys
- iho-oireet (esim. ihottuma)
- hiustenlähtö / hiusten oheneminen
- luuston haurastuminen
Luuston haurastuminen, joka voi johtaa osteopeniaan tai osteoporoosiin
Luuston lähtötilanne tulisi kartoittaa ennen aromataasinestäjähoidon aloittamista yli 65-vuotiailla tai jos potilaalla muuten näyttää olevan osteoporoosin riskitekijöitä.
Luuston tilannetta tulisi seurata tämän jälkeenkin 1-2 vuoden välein koko lääkityksen ajan, riippuen potilaan iästä ja luun tiheydestä.
Luuston terveyden kannalta on tärkeää huolehtia riittävästä Kalsiumin ja D-vitamiinin saannista.
Luuntiheys palautuu hoidon lopettamisen jälkeen. Ei tosin lähtötilanteeseen vaan tilanteeseen, joka luustolla olisi kuluneiden vuosien jälkeen ilman aromataasinestäjähoitoa.
Jos osteoporoosi todetaan, aloitetaan osteoporoosilääkitys, sillä aromataasinestäjät lisäävät osteoporoottisen potilaan murtumariskiä jopa 10 %. Mikäli osteoporoosia ei ole, lääkityksen aloittamista voidaan silti harkita.
Osteoporoosilääkitys ei ole kuitenkaan ihan vaaraton, sillä harvinaisena haittavaikutuksena on leukaluun kuolio.
Hammaslääkärissä on käytävä aina ennen hoidon aloitusta sekä säännöllisesti hoidon aikana.
Terveellisten elintapojen noudattamisesta ja liikunnan harrastamisesta on apua osteoporoosinkin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Jos kyseessä on vaikea osteoporoosi, voidaan harkita aromataasinestäjän vaihtamista tamoksifeeniin tai lääkkeen lopettamista kokonaan. Näistä päättää aina lääkäri yhdessä potilaan kanssa.
Nivelkivut, jäykkyys ja aamukankeus
Nivelsärky on yleinen haittavaikutus. Pahimmillaan kipu on liikkeelle lähdettäessä ja se helpottaa yleensä liikkuessa. Nivelkipuja ja jäykkyyttä voi esiintyä kaikissa nivelissä.
Niveloireet helpottavat yleensä kolmen kuukauden kuluttua lääkkeen aloituksesta.
Ensisijaisena hoitona ovat särkylääkkeet.
Liikunta auttaa, mutta kivut saattavat itsessään rajoittaa liikkumista.
Sydänsivuvaikutusten riski on suurempi kuin SERM-lääkkeillä
Pitkäaikaisseurantatutkimuksissa on havaittu vähäistä sydän- ja verisuonitautien lisääntymistä, joskin tapausmäärät ovat pieniä.
Myös sydänsairauksien riski kasvaa, koska aromataasinestäjät poistavat sydäntä suojaavan estrogeenin vaikutuksen kokonaan. Sepelvaltimotaudin riski lisääntyy jonkin verran, mutta riskin kasvavaa vaihdevuosien jälkeen joka tapauksessa. Ero normaaliin on pieni, ja hoidosta saatava hyöty kuitenkin huomattava.
Haittavaikutukset lääkkeittäin
Alle on listattu mahdollisimman kattavasti yleisimpiä haittavaikutuksia. Lista voi tuntua pitkältä ja pelottavaltakin. Pitää kuitenkin muistaa, että haittavaikutukset ovat yksilöllisiä. Toiset kokevat enemmän oireita, toiset eivät lähes mitään.
Tärkeää on olla tietoinen uusien oireiden mahdollisesta yhteydestä lääkkeeseen, sillä uudet oireet saattavat myös herättää huolta ja murhetta.
1. Anastrotsoli valmisteille tyypillisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa:
kuumat aallot
niveloireet
iho-oireet
pahoinvointi
ripuli
päänsärky
emättimen kuivuus ja
hiusten oheneminen
osteoporoosi
anastrotsoli / Anazol (markkinoija avansor pharma) valmisteen käyttäjät ovat lisäksi saattaneet kokea myös:
ruokahaluttomuutta
uneliaisuutta
rannekanavaoireyhtymää
aistihäiriöitä
oksentelua
kohonneita maksa-arvoja
allergisia reaktiota
luukipua
lihaskipu sekä
emätinverenvuotoa
2. Eksemestaani valmisteille tyypillisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa:
unettomuus
päänsärky
kuumat aallot
pahoinvointi
lisääntynyt hikoilu
nivelkipu
tuki- ja liikuntaelinten kivut
väsymys
Joskus voi esiintyä myös
ruokahaluttomuutta
masennusta
heitehuimausta
rannekanavaoireyhtymän oireita
vatsaoireita
ihottumaa
kutinaa
hiustenlähtöä
kipua
ääreisturvotusta sekä
luukatoa tai -murtumia
Eksemestaani voi heikentää ajokykyä, jos haittavaikutuksena ilmenee uneliaisuutta tai huimausta.
Eksemestaani / exemestan pfizer valmisteen käyttäjät ovat raportoineet lisäksi kokeneensa myös:
tuntohäiriöitä
oksentelua
ripulia sekä
voimattomuutta
3. Letrosoli valmisteille tyypillisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa:
kuumat aallot
väsymys
nivelkivut
Joskus saattaa esiintyä myös:
muutoksia ruokahalussa
masennusta
päänsärkyä
huimausta
vatsavaivoja
lihas- ja luukipuja
erilaisia iho-oireita
hikoilun lisääntymistä sekä
painon muutoksia
Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee aina neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.
Lääkkeen vaihtaminen tai tauottaminen
Sivuvaikutuksista kannattaa pitää päiväkirjaa ja kertoa lääkärille vaikutuksista jokapäiväiseen elämään, näin lääkäri ymmärtää potilaan tilannetta paremmin.
Sivuvaikutusten ollessa vaikeita ja haitatessa päivittäistä elämää, kannattaa asiasta aina keskustella hoitavan lääkärin kanssa, sillä oireisiin voi saada helpotusta.
Aromataasinestäjiä on käytössä kolme eri lääkettä. Jos ensimmäisellä haittavaikutukset ovat häiritseviä, voidaan kokeilla toista tai kolmattakin lääkettä. Koska lääkkeiden sieto on yksilöllistä saattaa toinen lääke sopia paremmin.
Lääkärin valvonnassa voidaan kokeilla myös vaihtaa annosta tai lääkkeenotto ajankohtaa.
Joskus myös lääkkeen hetkellinen tauottaminen voi tuoda lohtua tilanteeseen.
Vaikeissa tapauksissa voidaan myös ajatella vaihtoa tamoksifeeniin. Se suojaa luustoa vaihdevuosi-iän jälkeen eikä aiheuta kipua, kunhan vaikutus kohdun syöpäriskiin huomioidaan.
Lääkkeiden teho rintasyövän uusiutumisen ehkäisyssä on tutkitusti hyvä, joten kannattaa yhdessä lääkärin kanssa selvittää, voisiko haittavaikutuksia jotenkin lievittää riittävästi, jotta hoitoa pystyisi jatkamaan.
Ehkäisy ja hedelmällisyys
Hormonaalinen hoito voi aiheuttaa vakavia sikiövaurioita. On tärkeää käyttää ehkäisyä raskauden välttämiseksi hoidon aikana.
Rintasyöpää sairastavalle ei suositella hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttöä. Alla on esimerkkejä hormonaalisista ehkäisymenetelmistä, joita rintasyöpäpotilaiden tulisi välttää:
E-pillerit
Ehkäisylaastarit
Estrogeenirenkaat
Estrogeeni-implantaatit
Progesteroni-kierukat
Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa ehkäisyvaihtoehdoistasi ennen hoidon aloittamista.
Huomioithan, että
tämä artikkeli on tarkoitettu ainoastaan yleiseksi tiedoksi. Se ei ole lääketieteellistä neuvontaa eikä korvaa lääkärin antamia henkilökohtaisia hoito-ohjeita. Jokaisen potilaan tilanne on ainutlaatuinen, ja oikea hoito voidaan määrittää vain yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.
Jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita rintasyövän hoidosta tai aromataasinestäjän käytöstä, keskustele aina lääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. He voivat antaa sinulle parhaan mahdollisen neuvon ja hoidon, joka perustuu sinun yksilöllisiin tarpeisiisi ja tilanteeseesi.
Lähteet:
Griggs J. 2020. Hormonal Drugs for Invasive Breast Cancer | Full List. https://www.yerbba.com/blog/hormonal-drugs-for-invasive-breast-cancer-full-list
Huovinen R, 2023. Hormonireseptoripositiivisen rintasyövän liitännäishoito. Bärlund M, Nevala, R. (toim.). Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2023;139(20):1689-94. https://www.duodecimlehti.fi/duo17897/Hormonireseptoripositiivisen%20rintasy%C3%B6v%C3%A4n%20liit%C3%A4nn%C3%A4ishoito
Kinnunen K. 2017. Hormonihoidot. Europadonna. https://www.europadonna.fi/rintasyopa/hoitopolku/hormonihoidot/
Leppä S, Jyrkkiö S, Pasanen A, Pitkäniemi J, Puolakkainen P, Tenhunen O, Vaalavirta L (toim.). Syöpäsairaudet [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2023. (luettu 26.6.2024). Saatavilla Internetissä (vaatii käyttäjätunnuksen): https://www.oppiportti.fi/oppikirjat/syt00185
Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (Toim.). Naistentaudit ja synnytykset. [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2019. (luettu 26.6.2024). Saatavilla Internetissä (vaatii käyttäjätunnuksen): https://www.oppiportti.fi/opk04496
Tiitinen A. 2023. Vaihdevuodet. Lääkärikirja Duodecim. Duodecim Terveyskirjasto. Artikkelin tunnus: dlk00179 (019.025). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00179/vaihdevuodet
Vehmanen L, 2024. Rintasyövän hoito. Lääkärikirja Duodecim. Duodecim Terveyskirjasto. Artikkelin tunnus: dlk00468 (013.023) https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00468/rintasyovan-hoito
Lääkeopas Farmaca:
Anastrotsoli / Anastrozol Sandoz
Artikkelin tunnus: far03896 (1794492)
© 2024 Pharmaca
Anastrtotsoli / Anastrozole Teva
Artikkelin tunnus: far03897 (1810432)
© 2024 Pharmaca
Anastrotsoli / Anazol
Artikkelin tunnus: far03898 (1806022)
© 2024 Pharmaca
Anastrotsoli / Arimedex
Artikkelin tunnus: far03924 (1791252)
© 2024 Pharmaca
Eksemestaani / Aromasin Pfizer
Artikkelin tunnus: far03931 (1805782)
© 2024 Pharmaca
Exemestan Pfizer
Artikkelin tunnus: far04545 (1808062)
© 2024 Pharmaca
Letrotsoli / Letrozol Accord
Artikkelin tunnus: far04929 (1820392)
© 2024 Pharmaca
Letrotsoli / Letrozol Ratiopharm
Artikkelin tunnus: far04930 (1812252)
© 2024 Pharmaca
Letrotsoli / Letrozole Sanzoz
Artikkelin tunnus: far04931 (1795382)
© 2024 Pharmaca
Kuvat: depositphotos.com
Comentarios