top of page

Elintavat syövän ehkäisyssä ja osana hoitoa

  • Writer: Katja Leino-Loison, TtM & Sh
    Katja Leino-Loison, TtM & Sh
  • 14.12.2023
  • 5 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 1 päivä sitten

Liikunta, terveellinen ruokavalio ja painonhallinta voivat vähentää syöpätapauksien ilmaantumista jopa kolmanneksella ja ehkäisevät myös sairauksien uusiutumista.


Hyväntuulinen pariskunta pyöräilee puistossa

Paikallaanolo, kuten istuminen, puolestaan lisää syöpäriskiä ja liikunta onkin tärkeää myös syöpään sairastuneille. Liikunta muun muassa vähentää kudosten tulehdusta ja oksidatiivista stressiä sekä lisää suolen motiliteettia eli syöpää aiheuttavilla karsinogeenisille yhdisteille jää vähemmän aikaa. Ravinnolla on suuri rooli syöpäriskissä sekä suoraan että painonhallinnan kautta. Ylipaino, insuliiniresistenssi ja metabolinen oireyhtymä altistavat useille sairauksille, myös syöville, ja ovat ehkäistävissä elintavoilla (1).


Ole itsesi suurin fani ja pidä huolta itsestäsi - voit ottaa ammattilaisen avuksesi


Syövät syntyvät vaiheittain eri mekanismien kautta ja tähän prosessiin vaikuttavat useat tekijät. Osaan voimme vaikuttaa ja osaan emme. Kuitenkin omalla asenteellamme on suuri merkitys syövän ehkäisyssä ja syövästä paranemisessa, vaikka emme voisikaan itse vaikuttaa kaikkeen. Hallinnan tunteen menetys voi olla suuri stressin aihe monelle ja siksi on tärkeää löytää ne asiat, joihin voit itse vaikuttaa. Älä pelkää pyytää apua, jos koet olevasi jumissa tai pelon lamauttama.


Ole itse itsesi suurin fani ja pidä huolta omasta terveydestäsi ja jaksamisestasi niillä voimavaroilla, mitä sinulla on ja pyydä tarvittaessa apua. Avun pyytäminen ja vastaanottaminen ei ole heikkoutta, vaan se osoittaa suurta vahvuutta ja vastuun ottamista omasta tilanteesta. Koska kukaan ei voi tehdä asioita sinun puolestasi; syödä terveellisesti, liikkua ja nukkua riittävästi elimistösi toiminnan ja palautumisen kannalta. Nämä ovat kuitenkin terveyden kulmakivet, vaikka ne eri ihmisillä näyttävätkin osittain erilaisilta.


Vastustuskykymme sijaitsee suolistossa, joka on myös yhteydessä aivoihimme


Meillä kaikilla on omat yksilölliset tarpeemme, siitä kertoo jo sekin, ettei kenelläkään ole samanlaista suolistobakteerien kokonaisuutta eli mikrobiomia suolistossaan. Se on yhtä yksilöllinen kuin sormenjälkesi. Vastustuskyvystämme 70 % sijaitsee suoliston immuunisoluissa ja suolis kunto ja bakteerikanta ovatkin oleellisia terveytemme ja vastustuskykymme kannalta. Ne osallistuvat sekä sairauksien ehkäisyyn että sairauksien peittoamiseen.


Suolistomme on suoraan yhteydessä myös aivoihimme ja muuhun kehoomme, joka jatkuvasti tavoittelee eri tavoin homeostaasia eli tasapainoa. Se on tila, jossa eri elintoiminnot toimivat niin kuin pitääkin, verenpaine ja verensokeri sekä kehonlämpö ovat optimaalisia. Erilaiset terveyshaitat ja sairaudet järkyttävät tasapainoa, jota keho automaattisesti lähtee hakemaan takaisin. Me voimme itse omalla toiminnallamme joko auttaa tai heikentää kehomme toimintaa.


Ravinnolla terveyttä ja elinvoimaa elämään


Ravitsemus on sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa vanha ja toimiva keino. Vakavampien sairauksien kanssa tarvitaan myös lääkehoitoa, mutta jos terveyden peruspalikat eivät ole kunnossa paraneminen ei edisty toivotulla tavalla. Lääkkeillä hoidetaan oireita, pyritään helpottamaan oloa ja hoidoilla yritetään poistaa sairauden syytä. Mutta jos perusasiat ja keho eivät ole kunnossa sairaus uusiutuu herkemmin. Tavoitteena onkin tehdä kehosta mahdollisimman terve, jotta taudinaiheuttajat eivät viihdy siellä ja immuunivaste toimii mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi krooninen altistuminen tulehdussignaaleille tukahduttaa adaptiivisia immuunivasteita ja sen lisäksi tukee myös etäpesäkkeiden kasvua (2).


Vesimeloni ja värikkäitä marjoja kauniisti aseteltuna

Eri ravintoaineilla on monia tulehdusta alentavia ominaisuuksia ja lisäksi sairauden aikana ja stressin vaikutuksesta joidenkin vitamiinien ja hivenaineiden tarve lisääntyy, sillä stressi kuluttaa niitä. Tällaisia ovat esimerkiksi magnesium ja B-ryhmän vitamiinit. Lisäksi tutkimusten mukaan esimerkiksi riittävän D-vitamiinilisän on todettu pienentävän syöpäkuolleisuuden riskiä


(3). Pääpaino tulisi kuitenkin olla terveellisessä, monipuolisessa ja ravintotiheässä arkiruoassa ravintolisien sijaan. Esimerkiksi kaalikasvit, tummat lehtikasvit ja marjat sisältävät paljon hyviä ravintoaineita, jotka edesauttavat syövän ja muidenkin sairauksien ehkäisyssä (4).


Elintavoilla ja ympäristötekijöillä voi vaikuttaa geenien ilmenemiseen ja ehkäistä syöpää


Ympäristötekijöillä ja elintavoilla voidaan vaikuttaa epigenetiikkaan ja geenien ilmenemiseen ja siten vaikuttaa myös sairauksien ehkäisyyn ja pysymiseen remissiossa, jos sairastumiseen vaikuttavat geenit eivät aktivoidu. Maalaisjärjelläkin on selvää, että jos elintavat, kuten ravitsemus, liikkuminen ja uni ovat huonolla tolalla, se lisää kehon kuormitusta, tulehdusta ja heikentää palautumista ja kehon omia korjausprosesseja, jolloin keho on alttiimpi sairastumiselle. Jos puolestaan pidetään huolta elimistön tarpeista ravinnon, liikunnan ja unen kautta, jotta elimistö toimii tarkoituksenmukaisesti ja lisäksi kiinnitetään huomiota stressiin ja tunteisiin, jotka vaikuttavat stressivasteen kautta kehon sairastumisalttiuteen, on mahdollisuudet ehkäistä sairastumista ja edistää terveyttä paremmat.


Stressi ja tunteet


Sairastuminen vakavaan sairauteen pysäyttää ja se voi aiheuttaa stressiä, pelkoa ja ahdistusta, jopa masennuksen tunteita ja uupumusta omaan tilanteeseen. Tämän vuoksi omien tunteiden, tuntemusten ja stressitekijöiden käsittely on yhtä tärkeää kuin terveelliset elämäntavat. Elimistö on kokonaisuus, jossa immuunijärjestelmän lisäksi vaikuttaa hermosto- hormoni ja tunnejärjestelmämme vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Pelko omasta tulevaisuudesta tuntuu lamaannuttavana, ahdistus puristavana ja masennus kaiken ilon ja voimat imevänä. Ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat suoraan toimintaamme ja myös motivaatioomme ja kykyymme ottaa vastuuta ja huolehtia itsestämme. Tukahdetut tunteet kertyvät kehoon ja sairastuttavat samoin kuin pitkään jatkunut kroonistunut stressi.


Älä jää yksin ajatustesi ja tunteidesi kanssa


Omien huolien, tunteiden ja tarpeiden siirtäminen sivuun arjen kiireen, asioiden hoitamisen ja suorittamiseen taipuvaisen elämäntyylin tieltä ei auta sen enempää kehoasi kuin mieltäsi voimaan paremmin. Vaikka sinusta tuntuisi, että täytyy pärjätä ja tehdä asioita, kuten ennenkin, haluan sinun muistavan, että voit antaa vain niin paljon muille kuin sinulla itselläsi on. Jos kulutat voimasi loppuun ja sairastut, et voi auttaa muita yhtään sen enempää kuin itseäsi. Ja se on sekä sinun että läheistesi oikeus, että huolehdit itsestäsi kaikin puolin, jotta elämäsi on mielekästä ja voit hyvin.


Sairastuminen ei estä sinua elämästä


Sairastuneenakin voi elää hyvää elämää. Löytämällä itsellesi ja omaan elämäntyyliisi sopivan kultaisen keskitien, nautit elämästäsi ja samalla tuet terveyttäsi. Kun sinä voit hyvin, myös läheisesi saavat nauttia hyvästä olostasi ja sinun läsnäolostasi.


Sairaus voi viedä voimia ja paraneminen olla hidasta, siksi onkin hyvä asennoitua niin, että asiat tapahtuvat pikkuhiljaa koko ajan parempaan suuntaan. Suuret joet muodostuvat pienistä puroista ja sitäkin pienemmistä pisaroista. Tee hetki itsellesi, päivä kerrallaan, ajatuksella, että annat itsellesi ja kehollesi parasta mitä voit, jotta sinä voit hyvin. Koska olet kaiken sen hyvän arvoinen.


Tee hetki itsellesi


Terveys ja hyvä olo muodostuvat pienistä asioista ja säännöllisestä rytmistä. Kaikkea ei tarvitse laittaa uusiksi kerralla, koska sellaiset muutokset harvemmin ovat pysyviä, vaan muutoksia kannattaa tehdä vähitellen ja vuoden kuluttua huomaatkin olevasi kuin uusi ihminen.


Nainen reippaalla kävelyllä metsätiellä.

Nykyään kiire ja stressi vievät elämää, mutta voit silti joka päivä tehdä valintoja, jotka tukevat omaa terveyttäsi. Se voi olla kemikaalien vähentäminen ravinnon, ihonhoidon, siivous- ja hygieniatuotteiden sekä ruoanlaitto- ja säilytysvälineiden kautta tai stressin, ahdistuksen, negatiivisten tunteiden ja ärtyisyyden vähentäminen erilaisia kehoon ja mieleen vaikuttavia menetelmiä hyödyntäen.


Liikunnan hyöty sekä sairauksien ehkäisyssä että hoidossa on tutkitusti kiistaton ja sekin on tärkeä huomioida omassa elämäntavassa sairastumisen jälkeen. Kuitenkin siinä, kuten kaikessa muussakin on otettava huomioon omat voimavarat ja elämäntilanne, sillä liiallinen tai liian raskas liikunta voi myös kuormittaa ja aiheuttaa turhaa stressiä.


Nainen nauttii teetä takkatulen loisteessa.

Tärkeintä on, että löydät itsellesi sopivat keinot ja tukea elämäntilanteeseesi, etkä jää yksin. Ota rohkeasti yhteyttä, jos tarvitset apua tasapainoisempaan terveyttä tukevaan arkeen, jossa sinun terveytesi ja hyvinvointisi ovat keskiössä. Koska sinä olet elämässäsi tärkein ihminen ja ansaitset parasta. Tee siis hetki itsellesi, pysähdy, hengitä ja huomaa, mitä juuri nyt on tapahtumassa, juuri nyt, tässä hetkessä. Toisaalta on myös hyvä välillä pitää teehetki, rauhassa nautiskellen vaikkapa hyvän kirjan parissa ja varsinkin syksyn kiireiden alkaessa muistaa ottaa aikaa itselle.


Artikkelin kirjoittaja, Nina Lehväslaiho-Liu on terveyden edistämiseen, ravitsemukseen ja keho-mieli -yhteyteen erikoistunut Int Health Coach terveys- ja hyvinvointivalmentaja, joka järjestää BodyMindHarmony -valmennusta naisille ja äideille.


Ninan palvelut löydät täältä: https://feminina.fi/


 




 

Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:


  1. Luoto, R, Kukkonen-Harjula, K & Männistö, S. 2017. Liikkuminen, ravitsemus ja painonhallinta syövän ehkäisyssä. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim. 2017;133(21):2069-74.

  2. Nikkola, J, Jokela, T & Seppälä, T. 2023. Miten ja miksi syöpä leviää? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim. 2023;139(3):193-202.

  3. Hantunen, S & Virtanen, J. 2020. D-vitamiini syövän ehkäisyssä - totta vai tarua? Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim. 2020;136(6):601-3

  4. Laatikainen, R & Joensuu, T. 2017. Syö hyvin, voi paremmin: ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena. Kirjapaja 2017.


 


Comentários


Y - 3383111 - 8

Cancer Media Finland Oy

© 2025 Katja Leino-Loison

Yhteistyössä sollocreative.fi

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää tai vaikka toivepostaus mielessä?

Kiitos viestistäsi!

bottom of page