top of page

D-Vitamiinin merkitys luiden terveyteen

Writer's picture: Katja Leino-Loison, TtM & ShKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Päivitetty: 21 tuntia sitten


D-vitamiinia tarvitaan turvaamaan kalsiumin imeytymistä. D-vitamiini on välttämätöntä luukudoksen kehittymiselle ja sen säilymiselle koko elämän ajan.



D-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita

D-vitamiinilla on useita keskeisiä tehtäviä ihmisen elimistössä, se muun muassa


o auttaa kalsiumin imeytymistä

o tukee luusolujen uusiutumista ja mineralisoitumista

o alentaa lisäkilpirauhas- hormonitasoa, mikä puolestaan vähentää luukatoa

o parantaa voimaa ja toimintakykyä


D-vitamiinia syntyy ihossa auringonvalon vaikutuksesta. Sen puoliintumisaika elimistössä on 3–6 viikkoa, joten Suomessa asuvan henkilön D-vitamiinitaso on matalimmillaan marraskuusta alkukevääseen. Riittäväkään D-vitamiinin saanti kesällä ei siten takaa riittävää D-vitamiinipitoisuutta talvikuukausien ja alkukevään aikana.


Ihon kyky tuottaa D-vitamiinia heikkenee iän myötä. Ikäihmisten iholla on jopa neljä kertaa heikompi kyky tuottaa D-vitamiinia kuin nuorilla aikuisilla. D-vitamiinin puutos on yleistä eikä terveellinen ravitsemus välttämättä yksin riitä tarvittavan D-vitamiinitason ylläpitämiseen.

Esimerkkejä D-vitamiinia sisältävistä ruoka-aineista:


o rasvainen kala, kuten lohi, makrilli ja silli sekä järvikalat

o kananmunat ja maksa

o D-vitamiinilla täydennetyt maitovalmisteet, margariinit ja levitteet



D-vitamiinin lähteitä

Alla olevassa taulukossa on esitelty muutamia D-vitamiinin lähteitä. Ruoka-aineet on kerätty Finelin verkkosivuilta ja taulukko on nähtävissä ravitsemusterapian professori, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab:in artikkelissa: Osteoporoosi ja ravitsemus (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01282/osteoporoosi-ja-ravitsemus?q=d-vitamiinin%20puutos)


Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki, jonka sivuilta löydät kattavan listan d-vitamiinia sisältävistä ruoka-aineista ja paljon muuta hyödyllistä tietoa ravitsemukseen liittyen. (https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?component=2271&sortByColumn=component&sortOrder=desc&offset=0)


Ruoka-aine

Annos

D-vitamiinia

Maito

2 dl

2 – 4 mikrogrammaa

Piimä

2 dl

2 mikrogrammaa

Jogurtti

200 g

2 mikrogrammaa

Leipärasva

1 tl

0,5 – 1 mikrogrammaa

Kananmuna

1 kpl

1,3 mikrogrammaa

Silakka

100 g

16 mikrogrammaa

Ahven

100 g

15 mikrogrammaa

Siika

100 g

15 mikrogrammaa

Muikku

100 g

9 mikrogrammaa

Lohi- / kirjolohifilee

100 g

8 mikrogrammaa

Kuha

100 g

7 mikrogrammaa


Aikuisten (18-74-vuotiaat) D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä. Se saadaan nauttimalla esimerkiksi 5 – 6 desilitraa D-vitaminoituja maitovalmisteita sekä 5 – 6 teelusikallista D-vitaminoitua leipärasvaa. Kalaa tulisi nauttia kahdesta kolmeen kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen.


Ruokavaliosta riippuen riittävän D-vitamiiniannoksen saanti ravinnosta voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Käyttämällä D-vitamiinilisää talvikuukausina on tilanne helposti korjattavissa. Ravintolisän suositellaan olevan D3- muotoa, jolloin se imeytyy paremmin. Suositusten mukaan aikuiset voivat ottaa D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa päivässä terveellisen ravinnon lisäksi. Osteoporoosia sairastavalla yksilöllisen D-vitamiinilisän annoksen tulisi perustua D-vitamiinipitoisuuden (kalsidioli) mittaukseen.


D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka imeytyy suun kautta otettuna parhaiten ruokailun yhteydessä. Rasvaliukoisuudesta johtuen D-vitamiini varastoituu elimistöön. Hyvin korkeat annokset voivat johtaa haittavaikutuksiin tai jopa myrkytystilaan.


Turvallinen D-vitamiinin saannin yläraja on määritelty kaikille ikäryhmille erikseen. Esimerkiksi 9-vuotiaille ja sitä vanhemmille, mukaanlukien raskaana olevat ja imettävät naiset, on D-vitamiinin saannin yläraja 4000 IU/päivä. IU tarkoittaa kansainvälistä yksikköä, joka on biologisten ja farmakologisten aineiden tehon määrityksessä käytettävä mittayksikkö (20 mikrogrammaa vastaa 800 IU).


Muita luuston terveyteen liittyviä artikkeleita:









 




 

Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:

Bischoff -Ferrari, H. A. 2011. Suomenkielinen käännös: UKK-instituutti: Sievänen, H., Karinkanta, S., Piirtola, M., Uusi-Rasi, K ja Savolainen, E. 2013. Kolme askelta lujiin luihin. D-vitamiini, Kalsium ja liikunta. International Osteoporosis Foundation. Suomen luustoliitto ry. https://luustoliitto.fi/wp-content/uploads/kolme_askelta.pdf


Fineli, elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki. https://fineli.fi/fineli/fi/index



Schwab, U. 2021. Osteoporoosi ja ravitsemus. Lääkärikirja Duodecim. Artikkelin tunnus: dlk01282 https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01282/osteoporoosi-ja-ravitsemus?q=d-vitamiinin%20puutos


 

73 katselukertaa

Comments


bottom of page